Mijn duik in Web3 – Interview met NFT-artist Musketon

December 6, 2021
5
min read

https://www.chase.be/mijn-duik-in-web3--interview-met-nft-artist-musketon-n7uho

Mijn duik in Web3 – Interview met NFT-artist Musketon
Bij Chase blijven we graag op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in de creatieve industrie. Onlangs hebben we Web3 onderzocht en in het bijzonder NFT's, of Non-Fungible Tokens, voor de leken onder ons. Het leek alleen maar gepast om de succesvolle NFT-artiest Musketon in te schakelen om enig inzicht te krijgen in het medium en in het bijzonder in hoe hij erin slaagde zijn carrière als illustrator te verrijken door zich te wagen aan in het rijk van Web3.

<div class="post_button"><a href="https://login.circle.so/sign_up?request_host=community.chase.be" class="button is-small w-button">Word lid van onze community</a></div>

Musketon zal dieper ingaan op zijn weg naar NFT's, met al zijn vallen en opstaan, en inzicht bieden in zijn creatieve proces. Deze lezing wordt u aangeboden door Chase en KASK & Conservatorium.

Ok, maar wat zijn NFT's?

De eenvoudigste manier om NFT's uit te leggen is als een vorm van digitaal eigendom. Ze koppelen een account op de blockchain (een ander groot woord) aan een uniek digitaal verzamelobject. Dit kan kunst, muziek of zelfs een tweet zijn. Nieuwe technologieën en innovaties hebben altijd zowel belangstelling als scepsis gewekt. Dat is niets nieuws. Maar met name NFT's hebben voor vloedgolven gezorgd binnen de creatieve industrie. Deze digitale kunstvorm heeft de creator-economie ontwricht en nieuwe kansen gecreëerd voor moedigere digitale creatievelingen. De rage begon met de Cryptopunks van Lava Labs. De gepixelde avatars waren ooit gratis te claimen door iedereen met een Ethereum-portemonnee, maar vanwege hun beperkte beschikbaarheid werden ze al snel een statussymbool. Eigenaren begonnen ze al snel te verkopen voor enorme sommen keiharde crypto. Als u er vandaag een wilt kopen, kunt u meer dan € 300.000 betalen. Dat is alleen kleingeld voor digitale artiest Beeple. Hij doet het al een tijdje goed op sociale media, maar hij haalde pas echt de krantenkoppen toen hij zijn digitale kunstwerk 'Everydays: the First 5000 Days' verkocht voor maar liefst 61,1 miljoen euro.

<img class="editorial-image" src="https://assets-global.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/645224233a05083711af4e3f_ovjOZ30Y1BtDqCI5RbbmeXHOakAaHg8eI0j3wZ5LHro.jpeg"/>

De middelste man uitschakelen

Een van de eerste dingen die naar voren kwamen tijdens ons gesprek met Musketon was: “Waarom zou je afstand nemen van de traditionele illustratie en risico's nemen door NFT's na te streven? Wat is de beloning?”. Musketon legde meteen uit dat het persoonlijke contact tussen de artiest en zijn kopers drastisch wordt verbeterd door de tussenpersoon uit te schakelen. In dit geval galeries en verkopers die een grote commissie op kunstwerken nemen. Deze persoonlijke band staat centraal in de visie van Musketon. Feedback ontvangen, samen met zijn publiek stukken maken en zijn volgers leren kennen, zijn de sleutel tot het creëren van een gemeenschapsgevoel. Volgens Musketon is Twitter dé plek voor digitale creatieven die een community rond hun NFT's willen bouwen.

Je kunt een heel coole tekening maken en die aan mij laten zien, en ik zal denken “oké cool”. Maar als ik niet weet hoeveel werk je erin hebt gestoken of hoe je denkproces was, is het minder indrukwekkend.

In nauw contact blijven met je publiek is niet alleen een kwestie van gemeenschapsvorming, maar het kan ook een steunpilaar zijn in de vertelstrategie van de kunstenaar. Potentiële kopers en kunstliefhebbers zijn geïnteresseerd in het proces. Ze willen ontzag voelen voor het aantal uren dat in het kunstwerk is gestoken. Ze moeten door het creatieve proces worden geleid. En het allerbelangrijkste: ze willen meer leren over de persoon achter de kunst.

Snel rijk worden, maar niet echt

Mensen denken snel: “Ik ga een NFT online zetten en verkopen voor 10 Ethereum, en ik word van de ene op de andere dag rijk”. Zo werkt het gewoon niet. En veel mensen snappen dat niet.

Rome is niet in een dag (of in een nacht) gebouwd. Dat betekent niet dat aan de slag gaan met NFT's op zich al moeilijk is. Alles wat je nodig hebt is een digitale portemonnee, een account op een NFT-marktplaats en een flinke dosis kennis van sociale media. Reddit is dé plek voor NFT-artiesten die hun kunst willen delen.

De kans om viraal te gaan is veel groter op Reddit, terwijl het Instagram-algoritme niet is gebouwd voor plotseling succes. Musketon zei echter dat Reddit alleen voor mensen met een harde huid is, aangezien kritiek behoorlijk meedogenloos kan zijn.

<img class="editorial-image" src="https://assets-global.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/6452245bb2369702f1274287_ojwwjkj6CCzuggucB3d9mqVdZaIAAiBokc7HmLqz-Uc.jpeg"/> 

Tips voor degenen die zich wagen aan NFT's

Veel mensen vinden NFT's in het begin misschien ontmoedigend en eng. Ja, je zult wat tijd en geld moeten investeren om de kneepjes van het vak te leren, maar de beloning kan groot zijn als je op tijd begint. Dat is de eerste tip die Musketon ons gaf: blijf niet zitten wachten terwijl andere artiesten waardevolle ervaring opdoen.

Verlies niet uit het oog wat jou uniek maakt. Probeer je te focussen op waar je goed in bent en kwaliteit te leveren. 90% van de NFT's die er zijn, is gewoon stront.”

Met andere woorden, doe het niet voor het geld. Mensen zullen het gebrek aan authenticiteit voelen. Er zijn bepaalde thema's die goed werken in NFT-ruimtes, maar forceer jezelf niet in een mal. Blijf trouw aan jezelf en blijf bij je kunst.

<p>&nbsp;</p><CENTER>___</CENTER><p><CENTER>Wil jij groeien als digital creator? Word dan lid van onze community waar je andere creators leert kennen, gratis workshops kan volgen en terecht kan voor al je vragen rond digital creativity.</CENTER></p><div class="post_button"><a href="https://login.circle.so/sign_up?request_host=community.chase.be" class="button is-small w-button">Word lid van onze community</a></div>