Go back to the previous page

5 platformen waarmee je je datavisualisatie naar een hoger niveau tilt

March 29, 2018
5
min read

https://www.chase.be/5-platformen-waarmee-je-je-datavisualisatie-naar-een-hoger-niveau-tilt-opzsm

5 platformen waarmee je je datavisualisatie naar een hoger niveau tilt
Hoe goed je ook bent als verhalenschrijver, je verhalen kunnen altijd wat datavisualisatie gebruiken om ze begrijpelijker te maken. Er is echter zo'n grote verscheidenheid aan tools voor gegevensvisualisatie dat het soms moeilijk kan zijn om bij te houden wat er op de markt beschikbaar is. Gelukkig hebben deze 5 platforms enkele van de beste datavisualisatietools verzameld die beschikbaar zijn en hebben ze het leven voor ons allemaal zoveel gemakkelijker gemaakt!

Hackastory

Hackastory is een 'innovatiebureau', gespecialiseerd in journalistiek. Ze vinden dat journalisten aandacht moeten besteden aan het gedrag van hun publiek en hun filosofie komt het beste tot uiting in het concept van "leren door te doen". Het eerste dat opvalt aan deze website, is de uitstekende presentatie. Inhoudelijk laat de website een grote verscheidenheid aan tools zien. Naast de praktische tools voor datavisualisatie zijn er ook meer conceptuele tools, zoals de brainstorm- en inspiratietool. Daarom kan dit platform verhalenvertellers helpen met alle aspecten van het creatieproces. Update je modus operandi met deze handige eyecandy!

Journalism Tools

Journalism Tools is een Pinterest-pagina die een zeer uitgebreide verzameling handige tools voor het vertellen van digitale verhalen en gegevensvisualisatie heeft verzameld. Laat je niet misleiden door hun naam: Journalism Tools rapporteert niet alleen over tools voor journalisten, ze hebben ook een hele reeks toepassingen voor digitale verhalen. De moderator van dit platform is Ezra Eeman, een voormalig journalist.

Met Tim Verheyden creëerde hij "How to story", een blog over digital storytelling. Het grootste voordeel van deze verzameling tools voor het vertellen van verhalen is dat deze consequent wordt bijgewerkt met de nieuwste tools in de game. Daarom kunnen verhalenvertellers die hun collega's een stap voor willen zijn - in ieder geval als het om technologische vooruitgang gaat - zich prima vermaken met deze Pinterest-pagina.

Petra Sammer

Petra Sammer is een Duitse verhalenverteller die zo vriendelijk was om op haar website de tools te delen die haar de afgelopen jaren hebben geholpen met digitale verhalen vertellen. Ze laat een breed scala aan multimediatools zien, zoals Pageflow, een tool om je eigen diavoorstelling te maken in de stijl van een interactieve documentaire; Steller, een hulpmiddel voor het vertellen van verhalen, gecentreerd rond foto's; en nog veel meer. Sammer heeft zelf aan veel projecten gewerkt, die op haar website zijn verzameld.

Een interessant voorbeeld is "Change Perspectives", waarin ze aandacht wil vragen voor de opwarming van de aarde. Bekijk ze zeker eens als je langskomt, wanneer je op zoek bent naar een verfrissend medium om je blogs mee te schrijven.

Educatorstechnology.com

Docenten, deze is voor jullie! Digitale media hebben hun waarde al bewezen in het onderwijslandschap. Er zijn schaars leraren die nooit digitale hulpmiddelen gebruiken. Microsoft Powerpoint is overal in klaslokalen een dominante kracht.

De tools die op deze blog zijn verzameld, gaan echter een stap verder in het moderniseren van uw onderwijs. De meeste van deze tools zijn specifiek gericht op interactiviteit met leerlingen - bijvoorbeeld PicLits, waarmee leerlingen een verhaal kunnen bouwen op basis van een afbeelding naar keuze. Door het toevoegen van tekeningen en teksten kan het verhaal verder worden uitgebouwd.

De blog zelf is gemaakt door Med Kharbach, een voormalige leraar - die het dystopische niemandsland van school dus net zo goed begrijpt als andere leraren.

iLikeMedia

De meest recente lijst met tools vind je op deze (Belgische!) website . Tot voor kort concentreerde hun bedrijf zich op sociale media. Vorig jaar begaven ze zich echter op het gebied van digital storytelling. Hun team helpt verenigingen, overheden en ondernemers met digitale communicatie.

Bovendien laten ze, net als Hackastory, het theoretische aspect van digital storytelling buiten beschouwing, om zich direct op de praktijk te richten. Of zoals ze zouden zeggen: "Wij geloven in 'leren door te doen'."

Ze hebben tools verzameld voor tekstbewerking, audio- en videobewerking, fotobewerking, het maken en tonen van sociale media en planning. Het nadeel van deze website is dat deze in het Nederlands is geschreven. Laat je echter niet afschrikken door onze vreemde taal van deze geweldige collectie! Ook als je geen Nederlands spreekt, zijn de apps zo ingedeeld dat het voor iedereen duidelijk moet zijn.

Nu je op de hoogte bent van de beste collecties datavisualisatietools, kun je echt indruk maken op je collega's met je verhalen!

<CENTER>___</CENTER><p><CENTER>Wil jij groeien als digital creator? Word dan lid van onze community waar je andere creators leert kennen, gratis workshops kan volgen en terecht kan voor al je vragen rond digital creativity.</CENTER></p><div class="post_button"><a href="https://login.circle.so/sign_up?request_host=community.chase.be" class="button is-small w-button">Word lid van onze community</a></div>