Go back to the previous page

Alex Deforce: de grote held van de kleine lettertjes op o.a. Brihang’s Casco

November 17, 2019
5
min read

https://www.chase.be/alex-deforce-de-grote-held-van-de-kleine-lettertjes-op-oa-brihangs-casco-hsktm

Alex Deforce: de grote held van de kleine lettertjes op o.a. Brihang’s Casco
Brihang is volwassener geworden op zijn tweede plaat, 'CASCO'. Dat merken we onder andere aan de fameuze kleine lettertjes in de credits.

De kinderstemmetjes van weleer ("Weet je wat dat is, een alles?") maken nu plaats voor samenwerkingen met grote meneren als Paulo Rientjens (bekend van STIKSTOF), Johannes Verschaeve (bekend van The Van Jets) en Alex Deforce (bekend van zichzelf). Die laatste sprak de gedichten in op 'CASCO', maar dat is lang niet zijn eerste bijdrage aan de (West-Vlaamse) hip hop scene. Eerder ontwierp hij namelijk ook al de platenhoezen voor onder meer NTREK en JTOTHEC, en hij ging ook al aan de slag met de muziek van MF Doom. Wij zochten hem op in zijn atelier in Anderlecht!

Alex, we zagen jouw naam vele jaren geleden al geregeld opduiken, maar dan onderaan artikels. Welk parcours heb je juist afgelegd, tot waar je nu staat?

Alex Deforce: "Ik ben opgegroeid in een krantenwinkel in Roeselare en ging journalistiek studeren in Brussel. Sindsdien ben ik hier blijven hangen. De reguliere media waren tien jaar geleden niet klaar voor mijn ideeën. Daarom heb ik met 'On Point' mijn eigen website en YouTube-kanaal met interviews en videoclips gelanceerd, wat tegelijk ook een platenlabel was. Zelf heb ik nooit tracks gemaakt, maar ik heb wel een bescheiden dj-carrière achter de rug. Muziek en woorden spelen nog altijd een belangrijke rol in mijn leven, hoewel ik tegenwoordig vooral actief ben als dichter en als schilder. Die verschillende interesses hebben altijd al naast elkaar bestaan, en soms vloeien ze ook naadloos in elkaar over."

<img class="editorial-image" src="https://uploads-ssl.webflow.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/64198ef2ef24bc69c0f3e448_-g4A5QBRdE7ufN4vL0HirYyEezQkD2dD9imbW9A_wlE.png"/>

Het originele schilderij van NTREK's 'Calping' platenhoes.

Vertel?

Alex Deforce: "Voor diverse releases schreef ik al de teksten voor de booklets, of schilderde ik de hoes. Zo kreeg ik vorig jaar ook carte blanche voor 'Calping', het debuutalbum van NTREK. Gewoon een beeld, zonder namen van artiesten of van de plaat zelf: zo heb ik het zelf het liefst. Er hoorde daar trouwens ook een fysiek calpingsje (West-Vlaams voor notitieboekje, red.) bij. Daarin schreef ik alle rapteksten met de hand neer, wat dan werd tentoongesteld op hun releaseshow in De Kreun. Eerder maakte ik ook al het artwork voor 'Somebody had to make this record' van JTOTHEC. Dat beeld kwam tot stand na een plotse ingeving. Die zeven uitroeptekens typeren Jonas echt; hij gebruikt die altijd in zijn sms'en en chatberichten!" (lacht)

<img class="editorial-image" src="https://uploads-ssl.webflow.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/64198ef214a78a00e7c066d0_aA-oJPsYWvxgjwazRPjBZ2NgHoArd8_VmNSX5ZNb2WQ.png"/>

Alex Deforce legde ook de basis voor het artwork van JTOTHEC.

Nu horen we ook jouw stem, op de plaat van Brihang. Hoe is dat precies verlopen?

Alex Deforce: "Boudy wist dat ik ook een maandelijkse show heb op de Brusselse radio The Word, waarbij ik liedjesteksten uit onder meer de Belgische popgeschiedenis ophemel tot poëzie. Hij stuurde mij vorig jaar in april het boek 'Ruimten rondom' van de Franse dichter Georges Perec, wat uiteindelijk het vertrekpunt is geworden van 'CASCO'. Of ik pagina 57 en 58 eens wilde inlezen? Dat nam ik op in mijn bed, onder de lakens, gewoon met mijn gsm. Ik stuurde hem de lo-fi files door, en hoewel ik Boudy daarna geregeld tegenkwam, zei hij daar - al dan niet bewust - helemaal niks over. Ik durfde hem er zelf ook niet over aan te spreken, dus vroeg ik het afgelopen zomer aan Paulo Rientjens, toen hij de plaat aan het mixen was. 'Oe, maar 't klinkt goed hoor!', zei die heel verwonderd."

<iframe style="border-radius:12px" src="https://open.spotify.com/embed/track/6zVzaHhCB5G3FmXndl45BF?utm_source=generator" width="100%" height="152" frameBorder="0" allowfullscreen="" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; fullscreen; picture-in-picture" loading="lazy"></iframe>

Alex zijn stem is onder meer te horen op het einde van deze track. Hij trok daarvoor niet naar de studio, maar sprak de tekst gewoon in in zijn gsm, in zijn bed.

Dus toen pas wist je dat hij je opnames effectief zou gebruiken?

Alex Deforce: "Yep, maar dan ben ik zelf nog van krommenaas blijven gebaren, uit schrik dat Boudy mijn bijdrage alsnog zou schrappen. Pas toen hij me een sms stuurde - 'Zeg proficiat met de hoofdrol op m'n plaat hè!' - was ik min of meer gerustgesteld. Mijn eerste reactie? Ik heb daar snel een screenshot van genomen! En pas wanneer de plaat dan effectief gelanceerd was, heb ik die op mijn socials gepost." (lacht) "Ik ben uiteindelijk te horen op drie tracks: 'Pasgeboren''Honing' en 'Afsluiten'. Hoewel dat zeker ook wat raar aanvoelt, ben ik daar uiteraard heel trots op. Ondertussen heb ik samen met Victor De Roo wel een EP uit met mijn eigen schrijfsels, 'Nachtdichter', op het Nederlandse label Knekelhuis. Dat overtreft het nog net wat. Daarmee sta ik momenteel ook soms op een podium. Ietwat uit mijn comfort zone, maar het voelt heel goed aan."

<img class="editorial-image" src="https://uploads-ssl.webflow.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/64198ef48d1bab350cc0ac5f_XydwbsWYA3jxbhC6TskG-E1GGGmqzpP1YS7HfkPSpxg.png"/>

De veelzijdige kunstenaar werkt momenteel aan een project met kranten van De Tijd.

Die kleine lettertjes worden dus steeds groter; alex deforce verschijnt nu ook op affiches?

Alex Deforce: "Zo kun je het wel stellen, ja. 2020 zou wel eens een belangrijk jaar kunnen worden voor mij. Ik heb de voorbije weken al enkele leuke optredens gehad, onder meer in de Ancienne Belgique, Vrijstaat O en de Boekenbeurs. Binnenkort sta ik nog in de de Beursschouwburg. Tegelijk ben ik ook bezig met een project met kranten van De Tijd en dan komt er ook nog een nieuwe expo voor mijn schilderwerken aan, 'Coin Dalex'. Enfin, je hoort er nog wel van!"

<img class="editorial-image" src="https://uploads-ssl.webflow.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/64198ef46616ec0f5b4a40d3_4v7Eth2o1LAYyl8fe4WOH-eodF3-QcTifioSsFISNQ8.png"/>

Je kan Alex ook kennen onder zijn alias Night S. Yung. Onder die naam las hij de lyrics van het album 'Mad Villainy' van Madvillain (MF Doom & Madlib) in, als was het een documentaire. Dit bracht hij dan uit op cassette.

Tekst en foto's door [Wouter Verheecke](https://www.instagram.com/wouterverheecke/)_.