Go back to the previous page

'Da Yie' en het stijgende succes van Anthony Nti: van het RITCS naar de Oscars

February 12, 2021
5
min read

https://www.chase.be/da-yie-en-het-stijgende-succes-van-anthony-nti-van-het-ritcs-naar-de-oscars-2ml3l

'Da Yie' en het stijgende succes van Anthony Nti: van het RITCS naar de Oscars
15 maart: Noteer de datum alvast in je agenda want dan weten we of 'Da Yie' officieel genomineerd is voor de Oscars. De korte film van de Antwerpse regisseur Anthony Nti is op een winning spree en gaat maar door.

Nti studeerde in 2019 af aan de filmacademie met 'Da Yie', wat hem al snel de grote prijs op Clermont-Ferrand opleverde. Voor degenen die niet bekend zijn met het filmfestival: het is een big deal op het gebied van korte films - echt heel groot. Dit jaar keerde Anthony terug naar het festival, niet als genomineerde maar als jurylid. Over evolutie gesproken. De afgelopen weken is de carrière van de jonge regisseur in een stroomversnelling gekomen. Na amper een maand geleden een Ensor te hebben gewonnen, staat 'Da Yie' nu op de shortlist voor de Oscar voor 'Best Live Action Short Film'. We hadden onlangs het genoegen om met Anthony te chatten in onze IG live, waar hij sprak over 'Da Yie' zijn eerdere werk en het leven als een jonge filmmaker. 

'Da Yie', Ghana en het belang van familie

Maar laten we even terugspoelen en wat achtergrondinformatie geven voor degenen die de film nog niet gezien hebben (shame on you, ga hem kijken). De film volgt 'Bogah', een buitenlander die naar Ghana wordt gestuurd om kinderen te rekruteren voor een risicovolle baan. Na enige tijd doorgebracht te hebben met Prince en Mathilda, de ongelukkige 'uitverkorenen', begint Bogah zijn beslissingen te heroverwegen. 'Da Yie' of 'Good night' in het Engels, werd volledig opgenomen in Nti's geboorteland Ghana, wat zorgde voor een aantal prachtige strandtaferelen. Wat maakt de film zo bijzonder? Zowel cast als crew bestonden uit vrienden en familie. Chingiz Karibekov, een goede vriend en mede-afgestudeerd aan het RITCS, voegde zich bij de crew als co-schrijver en co-producer. De twee RITCS-alumni hebben al meerdere keren samengewerkt en zijn daardoor perfect op elkaar ingespeeld. Dit is zeker terug te zien in het eindresultaat. Bekijk de trailer om alvast de sfeer te proeven. Ga naar Vimeo om alles te bekijken.

<iframe width="100%" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/3Z0djSAwQXQ" title="YouTube-videospeler" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Voorgaand werk

Als er één woord is dat Nti niet beschrijft, dan is het eendimensionaal. Misschien herinner je je de video's voor SLM's 'Ewa Ja' of TheColorGrey's 'Swerve'. Deze werden beide geregisseerd door Anthony, samen met nog veel meer muziekvideo's van TheColorGrey. 

<iframe width="100%" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/0LtRGxSZW4s" title="YouTube-videospeler" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="100%" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/HZWgBseLPeY" title="YouTube-videospeler" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe> 

Na zijn werk in de muziekindustrie kan Nti ook tv-producties van zijn bucketlist schrappen. In januari werd de vierdelige serie 'De Shaq' uitgezonden op de Vlaamse omroep één. Naast de cultureel diverse crew - geen gegeven in het Belgische medialandschap - waren er ook gekleurde acteurs in de show te zien. Rekwisieten voor Prins K. Appiah als 'Shaq'. Een Belgisch tv-programma met een gekleurd persoon in de hoofdrol gold in ons land als historisch. Dit soort mijlpalen zijn bitterzoet. Ja, het is een grote stap voorwaarts in termen van meer inclusieve media, maar ook een beetje krankzinnig dat we moesten wachten tot 2021 voordat het gebeurde. Laten we hopen dat inclusiviteit niet eindigt bij Shaq.

In conclusie: Anthony Nti is het geschenk dat maar blijft geven, en we kunnen niet wachten om te zien wat de toekomst biedt. Pak die Oscar!

Artikel door Ioni Villanueva.