Go back to the previous page

Essentials voor een geslaagde social video

September 4, 2017
5
min read

https://www.chase.be/essentials-voor-een-geslaagde-social-video-wy2w8

Essentials voor een geslaagde social video
Een social video is een boeiende korte video, geoptimaliseerd voor mobiele weergave en gemaakt om betrokkenheidsacties op sociale netwerken te stimuleren... maar wat onderscheidt social video van een gewone video?

Een succesvolle sociale video is een thumbstopper in de eindeloze Facebook-, Twitter-, Instagram- en Snapchat-feeds. Merken en organisaties kunnen dit type video gebruiken om met hun publiek in gesprek te gaan. En in tegenstelling tot televisie kan het publiek terugpraten. Dus wat onderscheidt sociale video van een gewone video?

1. Sociale video is… kort

De gemiddelde duur van een videoweergave op Facebook is slechts 18 seconden. De aandachtsspanne op sociale media is extreem kort en dat vereist gerichte video's. "Korter is beter", met de nadruk op maximaal minder dan een minuut blijven. Video's die minder dan 60 seconden duren, behouden 80% van de kijkers tot halverwege, en een volledige 60% helemaal tot het einde. Dit zijn geweldige retentiepercentages voor sociale media, waar gebruikers constant worden gebombardeerd en afgeleid, of het nu gaat om andere sociale inhoud of de wereld om hen heen terwijl ze onderweg browsen.

2. … vierkant

We hebben verticale video's in 2016 steeds populairder zien worden, grotendeels dankzij Snapchat. Maar nu zijn we getuige van het begin van een vierkante revolutie! Ongeacht hoe uw kijkscherm is georiënteerd, een vierkante video neemt een prominente hoeveelheid ruimte op het scherm in beslag. Dit geldt niet alleen bij het bekijken, maar ook wanneer een vierkante video in de feed van een gebruiker verschijnt: vierkante video's vullen het scherm gewoon meer. Kijkers willen niet op volledig scherm tikken en hun telefoon draaien om een video van slechts een paar seconden te bekijken. Dit is een van de redenen waarom Facebook specifiek beeldverhoudingen van 1:1 aanbeveelt voor videoadvertenties op zowel Instagram als Facebook.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FChaseCreativeBE%2Fvideos%2F2217635634929674%2F&show_text=0&width=476" width="100%" height="100%" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

3. … verbeterd met een tekstoverlay

Tekstoverlay is een van de belangrijkste componenten van sociale video. Aangezien gebruikers video's bekijken op veel verschillende apparaten terwijl ze onderweg zijn, beluisteren of bekijken ze mogelijk je inhoud met het geluid uit. Sinds Facebook gedempte automatisch afgespeelde video's in de nieuwsfeed heeft geïntroduceerd, wordt ongeveer 85 procent van de Facebook-video's zonder geluid bekeken. Dus als je video niet werkt zonder geluid, zal hij het moeilijk krijgen op social media. Dat is waar tekst-overlay van pas komt. Zowel suggestieve als beschrijvende titelkaarten en grote, gemakkelijk leesbare ondertitels zijn essentieel voor het vertellen van een samenhangend verhaal.

4. … gericht op betrokkenheid

Een focus op het stimuleren van betrokkenheid is het bepalende kenmerk van sociale video. Elke sociale video is bedoeld om sociale acties te stimuleren, zoals delen, opmerkingen en vind-ik-leuks. Door deze betrokkenheid wordt uw inhoud organisch in de feeds van potentiële nieuwe volgers en nieuwe doelgroepen gebracht. Een call-to-action is een goede manier om dit te doen. Gebruikers zullen eerder reageren op een bericht wanneer ze hierom worden gevraagd.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FChaseMusicBE%2Fvideos%2F1853471698012738%2F&show_text=0&width=476" width="100%" height="100%" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

5. … getarget

Bij sociale media draait alles om het publiek – het publiek dat je hebt en het publiek dat je wilt. Een sociale video is gericht op beide groepen, in de hoop dat terwijl uw huidige publiek zich bezighoudt met de inhoud, gelijkaardige geïnteresseerde gebruikers uit hun netwerken naar de groep worden getrokken. Een sociale video is niet noodzakelijkerwijs een "virale video". Soms vat een succesvolle sociale video vlam en verspreidt zich binnen enkele uren over het web. Maar viraal gaan zou niet het doel moeten zijn van elke sociale video die een merk publiceert. Sociale video moet deel uitmaken van een grotere strategie om uw volgers te laten groeien en te betrekken door middel van waardevolle korte inhoud.

Waarom sociale video?

  • Video zegt meer dan 1000 woorden
  • Het is het ideale sociale format om een discussie op gang te brengen
  • Krijgt het grootste organische bereik op Facebook en andere sociale netwerken

Waarom werken met Chase voor uw sociale video?

  • We focussen op geweldige storytelling
  • Het construeren van een tone of voice en stijl op basis van uw merkidentiteit
  • Selectie van de juiste platformen om uw verhaal te vertellen

Een voorbeeld van ons werk zijn twee sociale video's die we voor Bozar maakten om mensen naar een tentoonstelling over 35 jaar hiphopgeschiedenis in Brussel te trekken.

Een voorbeeld van ons werk zijn twee sociale video's die we voor Bozar maakten om mensen naar een tentoonstelling over 35 jaar hiphopgeschiedenis in Brussel te trekken.

Tekst door Helena Verheye, kopfoto door Casper Cox.

<CENTER>___</CENTER><p><CENTER>Wil jij groeien als digital creator? Word dan lid van onze community waar je andere creators leert kennen, gratis workshops kan volgen en terecht kan voor al je vragen rond digital creativity.</CENTER></p><div class="post_button"><a href="https://login.circle.so/sign_up?request_host=community.chase.be" class="button is-small w-button">Word lid van onze community</a></div>