Go back to the previous page

Wat is digital storytelling?

January 1, 1970
5
min read

https://www.chase.be/wat-is-digital-storytelling-mkyfx

Wat is digital storytelling?
Digital storytelling, wat is dat voor een beest? Pieter Blomme, digital storytelling expert bij REC legt ons uit wat dat precies is en waarom het een must is voor elke creator en merk.

Pieter Blomme, digital storytelling expert bij REC legt ons uit wat digital storytelling is.

Verhalen

Je nieuwsfeed wordt ermee overspoeld vanaf het moment dat je naar je telefoon kijkt. Een video van de hond van je vriend die de meubels vernielt. Een foto van de baby van je collega in een "schattige" nieuwe outfit. Nog een van de beroemde Twitter-berichten van Trump die voor veel betrokkenheid zorgt. Het zijn allemaal verhalen en ze zijn allemaal digitaal, maar gebeurt deze Digital Storytelling wel goed?

Volgens mij is digital storytelling goed gedaan altijd gebaseerd op deze 5 sleutelelementen.

  • De beste digitale verhalen komen rechtstreeks voort uit de missie van uw merk, de zogenaamde waarom.
  • Ze gaan uit van wat uw gebruiker wil, en niet noodzakelijkerwijs van wat u wilt vertellen.
  • Ze bevatten essentiële verhaalelementen met sterke karakters, verrassende plots en emotionele verhaallijnen.
  • Je hebt niet altijd high-tech apparatuur nodig om ze te maken. Creativiteit is koning.
  • Je moet weten hoe mensen zich gedragen op het internet, en welke storytelling mogelijkheden het internet te bieden heeft.

Je beste digitale verhalen komen voort uit je missie

Digital Storytelling is een weloverwogen verhaal vertellen, een verhaal met een 'waarom' erachter. Zorg er dus voordat je begint voor dat je jouw unieke perspectief hebt op wat je de wereld wilt vertellen, en waarom. Begin altijd met waarom. Waarom doe je wat je doet? Wat is je doel, oorzaak of overtuiging? Bijvoorbeeld: de missie van YouTuber Simone Giertz, of 'The Queen of Shitty Robots' zoals ze zichzelf noemt, is om meisjes dichter bij technologie te brengen. Daarom vindt ze stomme robots uit. Ze maakt er YouTube-filmpjes over.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/E2evC2xTNWg" title="YouTube-videospeler" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Om het bovenstaande volledig te begrijpen, moet je zeker de TED-talk Start With Why van Simon Sinek bekijken. Hij gebruikt het merk Nike als goed voorbeeld. Natuurlijk verkopen ze schoenen. Maar ze verkopen unieke schoenen die prachtig zijn ontworpen. Het belangrijkste: Nike wil dat mensen hun eigen grenzen overschrijden door het gewoon te doen. Al hun online campagnes laten zien dat mensen ongelooflijke dingen doen, en daar komen geweldige verhalen uit voort.

Waar geeft mijn publiek om?

Als je een verhaal maakt, is gebruikergericht ontwerp erg belangrijk. Stel uzelf altijd de vraag: 'Waarom zou mijn gebruiker erom geven' Sociale media hebben de overhand en gaan allemaal over likes, shares, conversatie en het maken van communities. Een handige formule om te bepalen of een verhaal het maken waard is, is de zogenaamde 'XY Story Formula: the hook, or the frame'. Het gaat zo: 'Ik maak een verhaal over X. En wat er interessant (verrassend, opmerkelijk...) aan is, is Y'.

Als je niet zeker bent, vraag dan altijd een second opinion, vraag het aan je collega's, vrienden, zus, oma... zouden ze om je verhaal geven? Het volgende diagram kan ook erg nuttig zijn om te beslissen of wat u wilt vertellen de moeite waard is om te vertellen.

<img class="editorial-image" src="https://uploads-ssl.webflow.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/6426b212875e6a199b2ffc84_qj6jTny0fzbmVFQVh0-IGhHBeWRdhlDnn1cYclDtUQc.png"/>

Waarom zou ik erom geven? digital storytelling goed gedaan

Als je eenmaal voor jezelf hebt uitgezocht of het je gebruiker iets kan schelen, is het tijd voor de volgende vraag: 'Waarom zouden ze delen?' Statistieken zeggen dat 84% van de gebruikers van het sociale netwerk inhoud deelt omdat het een manier is om goede doelen of problemen te ondersteunen waar ze om geven, 78% deelt inhoud omdat het hen in staat stelt om in contact te blijven met mensen die ze misschien niet op een andere manier in contact blijven met hun interesses en 73% deelt inhoud omdat het hen helpt in contact te komen met anderen die hun interesses delen.

Andere redenen zijn omdat het hen in staat stelt zich meer betrokken te voelen bij de wereld, om mensen een beter idee te geven van wie ze zijn en waar ze om geven en omdat ze hopen de mening over producten die ze leuk vinden te veranderen. Last but not least: waarom zouden mijn gebruikers over mijn verhaal praten? Probeer de onderwerpen te vinden waar uw gemeenschap om geeft.

Gebruik essentiële verhaalelementen

Allereerst: laten we hier een beetje wetenschappelijk worden om het belang van verhalen vertellen te benadrukken. In een studie genaamd 'Speaker-Listener-koppeling' onderzochten onderzoekers wat er met onze hersenen gebeurt als iemand ons een verhaal vertelt. Ze ontdekten dat wanneer een spreker een verhaal vertelt aan een luisteraar, hun hersengolven vergelijkbare patronen gaan vormen, zoals te zien is in de onderstaande afbeelding. Dit werkt echter alleen als de spreker een samenhangend en goed gestructureerd verhaal vertelt, vandaar het belang van goede storytelling.

<img class="editorial-image" src="https://uploads-ssl.webflow.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/6426b296cbe19ec0f9e660bb_kkfykyQYkjiSnNKtLHUjjCpHUarReIWipxh4U4V5gFA.png"/>

Als het op de juiste manier digitaal vertellen is, zullen je hersenen goed samenwerken.

Als je een goed verhaal bedenkt om te vertellen, houd dan het volgende in gedachten: 'Interessante mensen die interessante dingen doen op interessante plekken.'. Dat zou de essentie van elk verhaal. De Amerikaanse geleerde Joseph Campbell identificeerde een verhaalpatroon dat voorkomt in drama, verhalen vertellen, mythe, religieuze rituelen en psychologische ontwikkeling. Het heet 'The Hero&#39;s Journey' en het beschrijft de overgangen die de hoofdpersoon ervaart tijdens de ontwikkeling van het verhaal.

Kijk naar de afbeelding hieronder en kijk of je deze structuur herkent uit je favoriete boek of film. Als je meer wilt weten over de verschillende elementen in een verhaal, lees dan zeker het boek 'Story' van Robert McKee. Ook de online cursus 'Pixar in a box: the art of storytelling' op Khanacademy is een must see voor iedereen die mooie verhalen wil creëren.

<img class="editorial-image" src="https://uploads-ssl.webflow.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/6426b367ccbcf3eadd1ce3f1_WVOqLzzUJb_ohhbVIGMVNOafh75kTsJoZdg_x6LJQ14.png"/>

De reis van de held is een van de belangrijkste aspecten van digitale verhalen vertellen.

Om je publiek te boeien, moet je verhaal ook een element van verrassing, empathie of betrokkenheid bevatten. Mensen kunnen mysterie of verrassing gewoon niet weerstaan. Content die de nieuwsgierigheid van mensen prikkelt, werkt altijd. Als een artikel bijvoorbeeld de titel heeft 'Man sms't zijn ex-vriendin en je kunt nooit raden wat er daarna is gebeurd', zou je het artikel willen lezen om erachter te komen wat er is gebeurd, toch?

Empathie, wat voor zichzelf spreekt, neem ik aan, is een andere geweldige component voor het vertellen van verhalen. Bekijk maar eens deze video van het Duitse supermarktconcern EDEKA.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/V6-0kYhqoRo" title="YouTube-videospeler" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Als u wilt dat uw publiek zich met uw inhoud bezighoudt, moet u ervoor zorgen dat u het hen vraagt. Gebruik altijd een duidelijke call-to-action. Sterker nog: je hoeft geen groot project op te zetten om je publiek erbij te betrekken, een klein project kan net zoveel betrokkenheid oproepen als een groter project.

Wil je nog meer geweldige voorbeelden van verhalen vertellen?

Luister naar de podcast 'This American Life' van Ira Glass. Het is een wekelijkse podcast van ongeveer een uur die een aspect van het Amerikaanse leven behandelt en het is het ultieme voorbeeld van verhalen vertellen.

Een andere is YouTuber Casey Neistat. Je houdt van hem of je haat hem, ik ga hier geen kant kiezen, maar één ding is zeker: hij weet boeiende verhalen te vertellen.

En een laatste voorbeeld is Johan Lolos beter bekend als @lebackpacker. Hij betrekt mensen van over de hele wereld met zijn fotografieserie 'Peaks of Europe' op Instagram.

Laat uw budget uw creativiteit nooit in de weg staan.

Digital Storytelling impliceert het gebruik van allerlei soorten technologie. Dus zorg dat je op de hoogte bent van de mogelijkheden en trends op het gebied van techniek en formaten. Je moet in staat zijn om op creatieve manieren consumentenmateriaal te gebruiken, video's te maken, te bewerken en te animeren, foto's te maken, audio op te nemen, te bloggen, te vloggen, VR, AR, Bots te gebruiken... Maar pas op dat je je hierin niet laat meeslepen. Zorg er altijd voor dat je weet aan welk formaat je publiek de voorkeur geeft.

U kunt de meest innovatieve technologie en de meest creatieve formaten gebruiken. Als uw doelgroep niet weet hoe deze technologie moet worden gebruikt of deze formaten niet kent, maakt u eigenlijk gewoon inhoud voor uzelf.

<img class="editorial-image" src="https://uploads-ssl.webflow.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/6426b479e6519e63e990b3e6_yD68B-ZdPqb8AbTEwB441V6eExVIkb1AOUpdK1g7gs4.png"/>

Laat uw budget uw creativiteit ook nooit in de weg staan. Zelfs met basistools kun je geweldige verhalen maken. Op de website 'Kit.com' kun je informatie vinden over verschillende tools en wat voor soort materiaal mensen gebruikten om hun content te creëren. En als je besluit ergens in te investeren, investeer dan in video.

Video's zijn als de eenhoorns in de wereld van Digital Storytelling. En als je kunt, doe dan live video, dat is net de koning van de eenhoorns. Houd er rekening mee dat als u video's op uw Facebook-kanaal wilt plaatsen, u ze rechtstreeks op Facebook moet publiceren, want als u video's van uw website of van bijvoorbeeld YouTube plaatst, zal Facebook ze niet op de tijdlijnen van mensen laten zien.

<img class="editorial-image" src="https://uploads-ssl.webflow.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/6426b4dee4727cd09dd40cd5__ogmjAJka7zrY5rKapV1Kb9TyVtakxWdxgoUzOBHRFs.png"/>

Infographic: mocht je ook maar moeite doen met videomarketing (digital storytelling)

Gebruik de mogelijkheden van internet voor digital storytelling

We kunnen ons geen wereld meer voorstellen zonder internet. Via het World Wide Web kun je in contact komen met mensen over de hele wereld, maar zorg ervoor dat je focust op betrokkenheid en gesprekken met je fans, in plaats van te proberen de mensen te bereiken die je niet kennen. Zo bouw je een community van merkambassadeurs op die jouw verhalen gaan delen.

Je content moet ook aangepast zijn aan mobiel gebruik en je moet datagedreven werken. Budgetgewijs zou je zoveel geld en tijd moeten besteden aan het maken van content als aan de verspreiding ervan. En last but not least, vergeet nooit dat je geen platformen zoals Facebook bezit. Online ben je pas echt eigenaar van je website en je app als je die hebt. Het is Mark die eigenaar is van Facebook en hij kan het algoritme van Facebook volledig veranderen wanneer hij maar wil.