Een gesprek over de toekomst van podcasting in België op #MFF19

January 10, 2020
5
min read

https://www.chase.be/een-gesprek-over-de-toekomst-van-podcasting-in-belgi-op--mff19-klkgp

Een gesprek over de toekomst van podcasting in België op  #MFF19
We nodigden enkele interessante Belgische podcastmakers uit op onze Meet The Makers open sessies op Media Fast Forward, het innovatie-event van de Vlaamse publieke omroep VRT.

Deze sessie werd gehost door zowel Pieter Blomme, medeoprichter van de Relaas-podcast en audiostoryteller bij Chase Creative, als onafhankelijke podcastmaker Eva Moeraert. Ze nodigden een hele tafel met andere podcastmakers uit voor een gesprek over onderwerpen als financiering van je podcast en diversiteit binnen de podcastscene.

<p>&nbsp;<p><CENTER>___</CENTER><p><CENTER>Ontdekken hoe wij jouw merk helpen groeien?</CENTER></p><CENTER><div class="post_button"><a href="/agency/contact" class="button is-small">Ok, we spreken af</a></div></CENTER>

Rond de tafel zaten Thomas Smolders van tech podcast Computer Club, Reine Nkiambote van Yaya Talks, Jan D'hont die podcasts maakt voor merken met Chase Creative en Wederik De Backer die ook zelfstandig podcastmaker is. Later schoof ook Anthony Bosschem van Zwijgen is Geen Optie aan tafel. De eerste vraag die werd gesteld was:

Wie ben je, wat maak je en kun je leven van je podcasts? 

Pieter: “Wij maken de Relaas podcast, met zo'n 10.000 luisteraars per aflevering, naar verluidt de kritische grens in Nederland om je podcast bij adverteerders te introduceren. We hebben echter niet echt een loyale gemeenschap die aan onze podcast is gebonden. 

Thomas: “Computer Club heeft ongeveer 1500 luisteraars per week op Spotify, wat een zeer consistente en trouwe groep is. Het bewijs hiervan is dat we een Facebookgroep hebben van 500 mensen en één op de 7 luisteraars kocht al een trui voor 40 euro. Adverteerders komen naar ons omdat we een trouw publiek hebben, maar we kiezen ervoor om er niet voor te gaan. We gaan liever naar Patreon dan naar adverteerders.” 

Reine: “Ik ben Yaya Talks samen met Tracy begonnen uit verveling en frustratie. We voelden ons niet vertegenwoordigd in de reguliere media. Onze doelgroep zijn voornamelijk vrouwen met een migratieachtergrond of mensen die in contact staan met mensen met soortgelijke verhalen als de onze. Engels en Nederlands zijn de talen die we voornamelijk gebruiken in onze podcasts.” 

Wederik: “Ik ben een onafhankelijke audiomaker, gespecialiseerd in audiofictie, radiodocumentaires en podcasts. Ik maak deel uit van het Belgische podcastcollectief "Luyster", waar mijn podcast "Plantrekkers" op staat. Samen met Lucas Derycke werk ik aan dit project waarvoor we andere makers uitnodigen om één aflevering te maken.” 

Jan: “Chase werkt samen met organisaties, bedrijven en uitgevers om podcasts te ontwikkelen, produceren en promoten. Enkele van onze recente klanten zijn: Mediahuis, Mediafin, KPMG, EY België, ING België en Stad Gent. We zijn nog steeds bezig met het produceren van verschillende projecten waar we nog niets over kunnen vertellen. Podcasting is een van de drie diensten die we aanbieden, naast Social Strategy en Social Media Management. We werken met teams van maximaal 8 creatievelingen aan één project en dat is vandaag winstgevend.” 

<img class="editorial-image" src="https://assets-global.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/64522302cd6d554ee3d3eb13_7HzgxRIF9IbdwWbM0MQRvFp_-YjR0BBbVTRFTWO9MIE.jpeg"/> 

Host Pieter Blomme, medeoprichter van de Relaas-podcast en audiostoryteller bij Chase Creative.

Wat doe je om het bereik van je podcast te vergroten? 

Thomas: “Mijn grootste worsteling is: podcasts promoten op sociale media , die voornamelijk op afbeeldingen is gebaseerd? Ik vind dit nog steeds heel moeilijk.” 

Reine: “Ik gebruik een visuele geluidsgolf met een stukje audio om onze podcasts te promoten.” 

Anthony: “Ik film de podcast en zend hem uit als video. De marketingwaarde van video is enorm, dus de combinatie van video en audio is belangrijk. Onze beste aflevering van het jaar was 2 uur en 20 minuten. Vroeger was het bon-ton om te zeggen dat mensen geen lange aandachtsspanne meer hebben. Maar dit klopt gewoon niet.” 

Pieter: “We organiseren een live vertelavond waarbij de audio wordt opgenomen. We merken dat onze community tijdens dit evenement vooral praat over onze verhalen, niet echt online.” 

Reine: “We gaan ook wel eens live, bijvoorbeeld tijdens het Festival van de Gelijkheid. We namen het tweede seizoen van Yaya Talks op voordat Tracy in het buitenland ging wonen. Het engagement met het publiek tijdens dit live evenement was een leuke ervaring. Soms doen we ook een Q&A op Instagram of vragen mensen om vragen in te sturen. We hebben Facebook verlaten omdat we vinden dat het achterhaald is en ons publiek er niet op zit.” 

Eva: “Vroeger had ik wel eens weerstand tegen video. Maar nu realiseerde ik me dat video een belangrijk onderdeel is van het promoten van je podcast.” 

Jan: “We proberen voor elke klant een publieksontwikkelingsplan op te stellen. Dit gaat van publiceren op de juiste platforms tot social ads, media-inkoop en PR-acties. We adviseren bedrijven ook om fors te investeren in sociale video en deze te adverteren op sociale media. Het is vooral belangrijk om te kijken naar de communicatieve kracht van het merk (bijvoorbeeld een grote nieuwsbrief, een krant of sterke aanwezigheid op sociale media) en die kracht proberen aan te boren. Dit alles om een community rond de podcast te creëren.” 

<img class="editorial-image" src="https://assets-global.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/6452233e91e266be615de97d_8neKc14cMSxYsJW5daxkyi0vSzPPiBvImrlLw2EMyqU.jpeg"/> 

Jan D'hont COO van Chase Creative, dat podcasts maakt voor merken en Reine Nkiambote van Yaya Talks.

Laten we het over geld hebben! Wie werkt er aan sponsoring? Is dat de meest logische manier om inkomsten te genereren? 

Anthony: “We hebben nu 5 mensen die fulltime werken voor Zwijgen is Geen Optie. Met de donaties die we krijgen via Patreon betalen we het loon van drie mensen, we merkten dat dit model beter werkt dan een betaalmuur. Een abonnement op ons platform begint bij minimaal tien euro per maand. Het salaris van de twee andere personen wordt afgelost met een lening. Binnen vijf jaar moet de lening worden afgelost. 

Jan: “We zien wel kansen bij uitgevers. In een perfecte wereld kun je goede verhalen/series verkopen aan grotere uitgevers, die er dan weer adverteerders voor zoeken. Het lijkt erop dat het slechts een kwestie van tijd is voordat er hier een mogelijkheid is voor podcasting. Aan de andere kant: microbetalingen zouden ook een goede zaak zijn. Ik betaal graag voor sommige podcasts. Als je me na een goede aflevering om een kleine bijdrage in-app zou vragen, dan zou ik die graag doneren.” 

Anthony: “Ik geloof wel dat het werken met sponsors kan zonder inhoudelijke inmenging, maar ik denk dat de Belgische markt te klein is voor sponsors.” 

Thomas: “Ik heb sponsoraanbiedingen afgewezen. Meegaan met investeerders zou het clubgevoel wegnemen.” 

Reine: “Als we met sponsors zouden werken, zou het belangrijk zijn om dezelfde ethische normen te hanteren!” 

Pieter: “Met Relaas hadden we zes weken lang Albert Heijn als sponsor. Ze betaalden 1500 euro om in 6 afleveringen genoemd te worden.” Thomas: “Dat is peanuts, dat had ik niet gedaan.” 

Anthony: “Precies daarom is het voor ons logischer om voor lidmaatschap te gaan in plaats van advertenties.” 

<img class="editorial-image" src="https://assets-global.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/645223974753d65e15797b9e_xc8rd3BzIuB1LoHrbOopyXEjBI5HBIbBES1rH4BlZm0.jpeg"/> 

Waar wil je over 5 jaar staan met je podcast?

Thomas: “Ik wil meer producten laten afleiden van de podcast, maar geen sponsors. Misschien wil ik wel samenwerken met een mediabedrijf.” 

Reine: “Ik wil het graag houden zoals het nu is. We staan misschien open voor advertenties en we staan zeker open voor sponsoring.” 

Anthony: “Ik wil graag mijn lening laten aflossen en een "Zwijgen is Geen Optie" hub beginnen in Amsterdam. Op deze manier wil ik een brug slaan met Nederland en er misschien zelfs iets Europees van maken.” 

Jan: “Ik hoop dat we de komende jaren bedrijven kunnen overtuigen om podcasts te maken met verhalen die mensen willen horen, niet met content die de bedrijven willen vertellen. Ik denk ook dat technologische innovatie allemaal wat sneller moet gaan, zodat ze in de toekomst meer podcast-functies zullen implementeren en de auteursrechtkwesties voor muziek in podcasts zullen oplossen. Muzieklabels zouden een grote rol kunnen spelen, als je ziet hoe TikTok nu wordt gebruikt om nieuwe muziek te promoten, dan zou dat ook met podcasts kunnen.” 

Wederik: “Ik wil graag doorgaan met wat ik nu doe. Zelfstandig zijn en nog meer leuke projecten doen.” 

Eva: “Ik wil de nieuwe Serie van Vlaanderen maken en betaald krijgen voor elke dag dat ik eraan werk.” 

Pieter: “Met Relaas wil ik kijken wat Zwijgen is Geen Optie aan het doen is en daar inspiratie uit opdoen. 

Waarom podcasting als marketingtool? 

Geen enkel ander medium kan je zo lang in contact houden met je doelgroep. Podcasts zorgen ook voor nieuwe touchpoints met je publiek, het kan overal worden beluisterd, terwijl je andere dingen doet. Als het goed wordt gedaan, kunnen podcasts vertrouwen en authenticiteit wekken. Het leent zich goed voor marketing content, het is een geweldige manier om meningen en emoties over te brengen en je kunt de transcripties ook gebruiken voor SEO. Het concept is ook relatief nieuw, dus je merk zal zeker wat aandacht krijgen tijdens de lancering van je podcast. En jij kunt het verschil maken, wereldwijd zijn er meer dan 500 miljoen blogs, zo'n 80 miljoen Facebook-bedrijfspagina's en 'slechts' 700.000 podcast titels, waarvan er 250.000 actief zijn. 

Artikel door Helena Verheye, content marketeer bij Chase Creative.

<p>&nbsp;</p><CENTER>___</CENTER><p><CENTER>Vraagt u zich af of uw merk een podcast moet starten?</CENTER></p><CENTER><div class="post_button"><a href="/agency/contact" class="button is-small w-button">Contacteer ons</a></div></CENTER>