How to become a better blogger: 5 killer storytelling tips from Niel Van Herck

January 1, 1970
5
min read

https://www.chase.be/how-to-become-a-better-blogger-5-killer-storytelling-tips-from-niel-van-herck-fy5t7

How to become a better blogger: 5 killer storytelling tips from Niel Van Herck
Iedereen kan tegenwoordig blogger zijn. Zolang je internettoegang en een laptop, tablet of zelfs een smartphone hebt, ben je klaar om te gaan. Dit maakt bloggen een heel laagdrempelige manier om je verhalen en interesses met de wereld te delen, maar helaas zorgt het er ook voor dat je feed overspoeld wordt met blogs. Niel Van Herck van de reisblog Tjoolaard geeft zijn 5 geweldige storytelling-tips voor iedereen die een blog wil die werkt.

Gelukkig is daar Niel Van Herck, van de reisblog Tjoolaard. Als je zijn 5 geweldige storytelling-tips volgt, wordt je blog als een reddingsboei in deze 'blogflood'.

<div class="post_button"><a href="https://login.circle.so/sign_up?request_host=community.chase.be" class="button is-small w-button">Word lid van onze community</a></div>

<img class="editorial-image" src="https://assets-global.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/64514329514aee474434a628_8bKyWM3w23ThIX4WXsplAt41raKudkBPnJkClIS4BZk.jpeg"/>

1. Zoek je onderwerp en zoek een niche

Het is moeilijk origineel of uniek te zijn. Probeer anders te zijn door kennis, stijl of invalshoek.

Als je wilt opvallen in de blogosfeer, moet je uniek zijn. Maar: dat betekent niet dat je geen reisblogger kunt worden, gewoon omdat het er al heel veel zijn. Als reizen je passie is, ga er dan gewoon voor, zolang je je onderscheidt van die overstroming, met je kennis, stijl of invalshoek. De volgende reisbloggers hebben allemaal die specifieke niche gevonden.

The Family Without Borders

Een blog over de wereld rondreizen met jonge kinderen. Toen de dochter van Thomas en Anna nog maar 6 maanden oud was, besloten ze een zes maanden durende roadtrip rond de Zwarte Zee te maken. Dit was de eerste van nog vele reizen.

<img class="editorial-image" src="https://assets-global.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/6451438a8f11f1da664c1aa2_YUzxemQzXChwhqjCY28Nja-6LorqudaJkm6a7a7po7Q.jpeg"/>

Thomas en Anna reizen samen met hun dochters Hanna en Mila de wereld rond.

Atlas Obscura

Een blog over reizen naar onbruikbare, verborgen plekken over de hele wereld, van plaatsen met wetenschappelijke wonderen of ongelooflijke geschiedenis tot gastronomische wonderen.

<img class="editorial-image" src="https://assets-global.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/645151b79587ce7ec3352590_A2glUDltrm-8Zb449gdgSF6reOuP2JNjc_Cx5qHKjiA.jpeg"/>

Dit verongelukte vliegtuig ligt landinwaarts aan de kust van het zwarte zandstrand van Solheimasandur in IJsland.

Handbagage

Een ander uniek concept is de reisblog van Sam De Bruyn: hij reist voor 48 uur en vertelt het verhaal van zijn reis ook in 48 foto's.

<img class="editorial-image" src="https://assets-global.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/645151ddadf1401d400e9d05__PSu4DGiJ3Gzw4Sompkkl7KAckNypEJjSiZA5Qap_EI.jpeg"/>

Dit is een van de foto's genomen tijdens zijn reis naar Alicante.

2. Creëer je identiteit, voeg een persoonlijkheid toe aan je blog

Weet wie je bent en bewaak het allemaal met je leven.

Een naam, een kleurenpalet en een logo

Mensen verbinden met mensen, niet met dingen. Dus voeg een sterke persoonlijkheid toe aan je blog. Zorg ervoor dat mensen die je blog bezoeken het gevoel krijgen dat ze een zinvolle interactie met een persoon hebben. Met andere woorden: laat je persoonlijke merk zien. En als er één ding is dat je niet mag overslaan bij het maken van je identiteit, dan is het een naam voor je blog. De druk is hoog om een goede te vinden die opvalt. Probeer humor, alliteraties, een andere taal te gebruiken... om het uit die vloed te laten komen.

Zorg er echter altijd voor dat mensen het kunnen opschrijven en als ze het ondanks uw inspanningen toch verkeerd spellen, zorg er dan voor dat ze toch op uw website eindigen. Om dit mogelijk te maken, koop je de URL voor elke spelfout die mensen mogelijk maken. Een andere uitdaging: uw visual branding. Je hebt een eenvoudig kleurenpalet nodig, met 1 tot 3 primaire kleuren en 2 tot 3 secundaire kleuren, en een lettertype dat opvalt. Dit kan een bestaand lettertype zijn of een lettertype dat u zelf maakt.

Een fotografiestijl, inclusief de filters die je gaat gebruiken, is ook iets waar je niet zonder kunt. U kunt de filters in Lightroom maken. Last but not least heeft u een logo en/of een woordmerk nodig. Zorg ervoor dat het aantrekkelijk maar niet te gedetailleerd is, zoals deze van 'Tjoolaard';. Het is niet de beste of de meest originele, maar het werkt.

<img class="editorial-image" src="https://assets-global.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/64515224d49ff64e9ff05a54_pZQZUPt1QvJfHWUrzr8XFWG2-4TnsONFxKil7w4QRUc.jpeg"/>

Logo en woordmerk van Tjoolaard.

Geloofwaardigheid

'Geloofwaardigheid, geloofwaardigheid, geloofwaardigheid' herhaal het als een soort mantra. Als je eenmaal je identiteit hebt gecreëerd, blijf er dan bij. Niet alleen bij het schrijven op je blog! Je persoonlijkheid moet in ieder geval voor een groot deel hetzelfde zijn, offline en online. Vertel uit uw eigen persoonlijke ervaring, wees de bron.

En vooral: wees eerlijk. Als je met merken wilt werken kan dat zeker, maar zoek een balans tussen commercieel en niet-commercieel bloggen en durf nee te zeggen als het merk niet bij je persoonlijkheid past. Je verliest alleen aan geloofwaardigheid als je samenwerkt met elk merk dat erom vraagt.

Dus voordat je ermee instemt om met een merk samen te werken, moet je jezelf de volgende vragen stellen: "Past de propositie bij de merkwaarden?", "Kan ik trouw blijven aan mezelf en schrijfstijl?", "Is de propositie goed voor mijn lezer?" en "Hoe zit het met de praktische kant?". Als je besluit om met merken te werken, zorg dan dat je een pagina op je website hebt met je diensten, prestaties, eerdere projecten en samenwerkingen en natuurlijk je contactgegevens. Kijk eens op Tjoolaard om een idee te krijgen hoe zo'n pagina eruit zou kunnen zien.

3. Maak geweldige content, want content is alles

Be good or be gone.

Als je content niet goed is, komen mensen niet terug. Het is zo simpel. Het maken van goede content is helaas niet eenvoudig. Probeer door de voor de hand liggende dingen te kijken die je ziet. Het is belangrijk dat je er je eigen interpretatie aan toevoegt. Geef niet alleen de feiten, maar vertel hoe jij het ziet. De volgende drie elementen zijn erg belangrijk om geweldige content te creëren: data, functie en emotie.

<img class="editorial-image" src="https://assets-global.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/64515254759a2aa603d46653_JuNNcCp-gey1TMgKcjlO2QJ68HpGlETS6nlILFHSXFM.jpeg"/>

Data, functie en emotie zijn zeer belangrijke elementen voor geweldige inhoud.

Data, functie en emotie

Gebruik data om te weten wat uw lezers willen, wanneer ze het willen en hoe ze het willen. Goede manieren om deze gegevens te verkrijgen zijn via Meta Ads ManagerGoogle analytics of [Buffer](https:// buffer.com/).

Functie verwijst naar de functionaliteit voor uw reader. Probeer inhoud te maken die uw lezer sterker maakt. Als uw lezer iemand anders kan laten zien dat hij slimmer is geworden na het lezen van uw artikel, zal hij zich sterker voelen en heeft u zojuist een nieuwe vaste bezoeker gekregen.

Het laatste, maar waarschijnlijk belangrijkste element is emotie. Een belangrijk onderdeel van het overbrengen van emotie is laten zien dat je een mens bent. Laat niet alleen de succesverhalen zien, maar laat ook gebreken, pijn en worstelingen zien. Zo creëer je een emotionele band met je publiek. Maar onthoud altijd: subtiliteit is de sleutel. Overdrijf het niet en veins nooit emoties.

Niels verhaal over de origami kraanvogel die hij kreeg van een oude dame in Hiroshima is een mooi voorbeeld.

<img class="editorial-image" src="https://assets-global.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/6451528a0aef38290543efb9_W_Yb9gr1G9Zu5UumApFWPx-30wicOZvcIO3L7gdHEXo.jpeg"/>

Een origami kraanvogel gemaakt door een oude dame in Hiroshima.

De spaghettibeweging

Dus je denkt dat je een geweldig stuk content hebt gemaakt, maar hoe weet je dat zeker? Gebruik gewoon 'The spaghetti move'. Als je wilt weten of je pasta klaar is, gooi hem dan tegen de muur en als hij aan de muur blijft plakken is het goed. Verander nu 'de muur' in 'uw publiek' en 'de pasta'; in 'uw inhoud'. Met andere woorden: verspreid uw inhoud gewoon en uw publiek zal u snel genoeg laten weten of het goed is of niet. Als het volgens de data niet goed genoeg is, pas dan je content aan of werk er opnieuw aan totdat het blijft "plakken".

<img class="editorial-image" src="https://assets-global.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/645152b20aef380ed74416ce_srSfAfgYWG718fI5dkTRJijVouswCPjrl2L0j1xjGyU.jpeg"/>

Gebruik 'The spaghetti move' om erachter te komen of je content klaar is.

4. Maak het bekend, gebruik enkele marketingtechnieken

Vraag mensen gewoon om te delen.

Nu je geweldige inhoud hebt gemaakt, is het tijd om het bekend te maken. Omdat - nou ja - je hebt het niet alleen voor jezelf geschreven, toch? Maar hoe zorg je ervoor dat mensen weten dat je bestaat en dat je content het lezen waard is? Zorg voor je SEO, bouw een community op en doe wat netwerken.

Zorg voor je SEO

Ik zal in dit artikel niet in details treden over SEO, maar de volgende tips zullen je al op de goede weg zetten. Allereerst moet je geweldige inhoud hebben, maar ik denk dat we dat deel voldoende hebben behandeld in de vorige paragraaf. Ten tweede is het belangrijk om uit data te weten of mensen je blog binnenkomen via organisch zoeken, social, referral, direct... en om je strategie aan te passen op basis van deze informatie.

Verder moet je content zeker aangepast zijn aan mobiel. Kijk eens hoe 'Tjoolaard' er op mobiel uitziet:

<iframe width="100%" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/R21Gu2Ldr8g" title="YouTube-videospeler" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Bouw een gemeenschap op

Het is erg belangrijk om een gemeenschap op te bouwen, omdat ze je zullen helpen het bekend te maken. Om een gemeenschap op te bouwen zijn de volgende drie woorden essentieel: luisteren, spreken, betrekken. Focus altijd op interactie, op het betrekken van je publiek, in plaats van op bereik. Ook zullen mensen je blogpost niet altijd liken, delen, retweeten... als je ze daar niet om vraagt.

Volgens HubSpots Science of Social Media onderzoek, een zin "ReTweet alsjeblieft" in je tweet levert je 4x meer retweets op (zie onderstaande tabel). Zorg er dus voor dat je publiek weet wat je van ze verwacht, sluit je blogpost altijd af met een call-to-action. Elk begin is moeilijk, dus gebruik je vrienden en familie als de basis van je gemeenschap. Verzamel bovendien e-mailadressen.

E-mail is een gemakkelijke manier om dicht bij uw publiek te komen en veel waardevolle gegevens te verzamelen. Ook zijn er nieuwsbrieven terug!

<img class="editorial-image" src="https://assets-global.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/645152df45c0197fd4b1e529_-ZiT8zMqUb6Bxp2xIMBuOlhHubTe6xVHr8NOhbx0C3M.jpeg"/>

Netwerken

Het is heel belangrijk dat je aan netwerken doet. Reageer op de blog van andere mensen als hun inhoud gerelateerd is aan die van jou. Maar netwerk niet alleen online, ga eropuit en ontmoet nieuwe mensen.

5. Wees geen negatieve Nancy en andere no-no's

Wees geen negatieve Nancy. Hoe negatiever je bent, hoe meer mensen weggaan van wat je ook doet. Dit betekent niet dat je moet doen alsof het allemaal vlinders en regenbogen zijn. Probeer gewoon om je blogpost af te sluiten met een positieve noot. Maar je kunt zelf positief zijn zoveel je wilt, je ontkomt er niet aan negatieve opmerkingen. Je kunt er dus maar beter mee leren omgaan.

Vermijd allereerst om ze te verwijderen, tenzij ze illegaal zijn. Je hoeft niet direct te reageren, houd ze gewoon in de gaten en zorg ervoor dat het niet uit de hand loopt. Negeer ook nooit een frustratie, maar probeer een constructieve oplossing te vinden. Maak echter niet te veel ruzie en probeer privé te gaan, zodat u het probleem kunt oplossen zonder al die nieuwsgierige blikken.

Je zou ook voor een James Blunt-zet kunnen gaan, wat betekent reageren met een grappige maar brutale opmerking, maar wees hier heel voorzichtig mee. Ga niet te ver en doe dit alleen als het past bij de identiteit van je blog.

<img class="editorial-image" src="https://assets-global.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/64515312c622b983d1a483b3_pckMALWHsqFmVrMJI4grG_uDY5aq-tdjSwwBZUaAM6w.jpeg"/>

De zet van James Blunt De volgende dingen zijn zeker ook twee no-no's.

Eén: vraag nooit om een like for like. En twee: koop je volgers niet. Het kan aantrekkelijk zijn om naast 'volgers' een groot aantal op te schrijven, maar uiteindelijk barst de bubbel en daarmee ook uw geloofwaardigheid.

Nou dat zijn genoeg tips voor nu denk ik, het is tijd om te gaan bloggen! 

<img class="editorial-image" src="https://assets-global.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/645153396f4b7aa4838a36d8_WkkK-aq9l39_WSN4WErDBJtP21LXeg7sgwya7hP6Ww8.jpeg"/>

Niel Van Herck geeft blogtips aan de studenten van de postgraduaatopleiding Digital Storytelling.

<p>&nbsp;</p><CENTER>___</CENTER><p><CENTER>Wil jij groeien als digital creator? Word dan lid van onze community waar je andere creators leert kennen, gratis workshops kan volgen en terecht kan voor al je vragen rond digital creativity.</CENTER></p><div class="post_button"><a href="https://login.circle.so/sign_up?request_host=community.chase.be" class="button is-small w-button">Word lid van onze community</a></div>