Nina Maat van Antwerp Circular: “kleding in je kast laten hangen is net zo goed verspilling”

March 26, 2019
5
min read

https://www.chase.be/nina-maat-van-antwerp-circular-kleding-in-je-kast-laten-hangen-is-net-zo-goed-verspilling-tyomm

Nina Maat van Antwerp Circular: “kleding in je kast laten hangen is net zo goed verspilling”
Nina Maat van Antwerp Circular organiseert op 31 maart Antwerp Fashion Exchange: dé kledingruil van Antwerpen. Met het evenement wil ze een hoop oude kleren een nieuw baasje bezorgen. Deze studente Milieuwetenschappen is gedreven door fashion, ecologie en circulaire economie en hoopt deze passie te kunnen delen via haar organisatie Antwerp Circular.

Chase is trotse partner van de Antwerp Fashion Exchange. In de dj-booth brengen Chase eindredacteur Azer en Chase livestream-guru Yooth de perfecte tunes voor tijdens het kleding swappen. Naast de kledingruil zijn er ook een aantal standjes met duurzame ondernemers en een veggie/vegan brunch van AFE Brunch! van JJ House. In de aanloop naar dit event zaten we samen met organisatrice Nina Maat om haar enkele vragen te stellen rond haar intitiatief.

<div class="post_button"><a href="https://login.circle.so/sign_up?request_host=community.chase.be" class="button is-small w-button">Word lid van onze community</a></div>

Wat is Antwerp Fashion Exchange?

"Op Antwerp Fashion Exchange kunnen mensen hun kleding inleveren die ze niet meer dragen. Dat kan zijn omdat deze te groot of te klein is, omdat het een miskoop is, of omdat ze zich er niet goed in voelen,… Maar op zich is het wel nog steeds mooie kwaliteitsvolle kleding van deze tijd. Mooie vintage stukken zijn ook welkom, maar je moet natuurlijk wel een beetje rekening houden met de tijdsgeest. Je oude Abercrombie & Fitch t-shirt wil nu echt niemand meer dragen.

Kleding in je kast laten hangen is net zo goed verspilling.

Wij controleren dan de kwaliteit, het merk, de stof en of er geen gaten inzitten. De deelnemers krijgen in ruil bonnetjes mee. Met deze bonnetjes kan je nieuwe kledingstukken uitkiezen.

Antwerp Fashion Exchange is het hoofdevenement van Antwerp Circular. Deze organisatie wil mensen kennis laten maken met circulaire economie, ecologie en biodiversiteit: eigenlijk alles wat met een duurzame levensstijl te maken heeft. Op Antwerp Fashion Exchange willen we mensen laten ervaren wat circulaire economie is, en focussen we ons op circulaire mode.

<img class="editorial-image" src="https://assets-global.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/6452199191cf5c1a2563bd10_pmEjelQU0ebo7gPpJXde3TvSH3wHDuAY5AqDMW22N1Y.jpeg"/>

De mode-industrie is heel vervuilend. Dit terwijl circulaire economie in de mode heel goed kan, net zoals in andere industrieën. Met dit evenement wil ik mensen meekrijgen in de circulaire economie door ze het eens te laten ervaren. Als je iets ervaart, is het meteen veel tastbaarder. Wanneer je iets begrijpt of ergens weet van hebt, zal je er veel sneller aan mee doen, er actie voor voeren of erin geloven."

Kan je eender welke stukken aanbieden?

"Met Antwerp Fashion Exchange willen we mensen laten nadenken over de kleding die ze kopen. Is het kwalitatief? Gaat het lang mee? Er zijn namelijk mensen die naar de kledingruil komen en denken: ‘Ik ga al mijn brol meenemen en hoop iets mooi te krijgen’. Maar er zijn ook mensen met super chique kleren en die verwachten ook mooie kleren in ruil.

Je oude Abercrombie & Fitch t-shirt wil nu echt niemand meer dragen.

Daarom werken we met een jeton systeem in drie verschillende kleuren. Eén kleur is voor merken zoals H&M, Zara en COS. De tweede kleur is voor iets duurdere merken zoals Adidas en Nike. De derde kleur is voor echt dure merken zoals Chanel en Gucci. Met je jetons kan je dus ook alleen in die klasse iets terugkrijgen.

Mensen vertellen mij soms dat de controle strenger mag. Dat vind ik wel grappig. Enerzijds willen ze de controle op de labeling strenger maken, maar zijn ze niet altijd even streng voor zichzelf bij het aankopen van nieuwe kleding. Hopelijk gaan er meer mensen nadenken door dit nieuwe systeem voor ze hun kleren komen ruilen.

Antwerp Fashion Exchange is geen gewone closet sale. Natuurlijk geef je bij zo’n sales ook een kledingstuk een tweede leven, maar dat is met een andere insteek. Er zijn bloggers die een trend item kopen, het één keer dragen en het vervolgens weer verkopen. Dat is zonde."

Kan je mee met de trends in een circulaire economie?

"Trends en circulaire economie spreken elkaar wat tegen. In een circulaire economie gaan we eerder voor kwalitatief materiaal kiezen en tijdloze stukken die langdurig meegaan. Toch kan trendgevoelige kleding zeker in een circulaire economie. Creativiteit is deel van de mens en dat uit zich in trends. De grote winkelketens moeten alleen hun deel doen. Zij kunnen die trend-items achteraf terug inzamelen en opnieuw verwerken in nieuwe kleding. Nu wordt die kleding vaak gewoon weggegooid. Het krijgt geen tweede leven.

<img class="editorial-image" src="https://assets-global.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/645219d41597bf7755318c5f_2fmPdK0PIc5Y2ZIED1PS3RgdJJtfcJlzlunXYvJWxik.jpeg"/>

Ik ben zelf van mening dat mode iets super tof is. Ik ben er zelf ook mee bezig. Je moet je op een bepaalde manier kunnen kleden als je dat wilt, maar je moet er wel voor zorgen dat het zodra je het kledingstuk niet meer wilt het terug in die kringloop komt en niet op de vuilnisbelt terecht komt, naar Afrika wordt gestuurd of zelf in je kast blijft hangen. Dat is net zo goed waste."

Is het niet genoeg om je kleren aan het goede doel te geven?

"Stel dat alle restkleding van over de hele wereld in Antwerpen gedumpt zou worden. De Antwerpse mode-industrie zou daar hier niet zo blij mee zijn. In Afrika heb je even goed mensen die hun merk willen maken en hun plaats in de industrie willen veroveren, maar dat gaat niet omdat er een overaanbod is aan kleren uit het buitenland. Daardoor zijn hun kleren en collecties niet meer nodig en minder relevant. Ze krijgen niet de aandacht die ze nodig hebben.

Circulaire economie is naast deeleconomie ook lokalere economie. Stel dat je hier een stoel maakt uit plastic afval. Dan ga je toch niet dat afval kopen in China? Circulaire economie is meer dan recyclen. Naast lokaler te werken, ga je met kwalitatievere materialen werken. We moeten dat ook in andere landen de kans geven om te floreren."

Stel je hebt een nieuwe broek nodig. Hoe koop je die duurzaam?

"Echt duurzaam shoppen is natuurlijk gewoon niet shoppen. Toch koop ik liever een kwalitatieve broek van Levi’s, Diesel of G-Star. Ook al is hun hoofd focus niet altijd duurzaam, maar ik koop liever een mooie broek die lang zal meegaan dan een broek die helemaal gerecycled is, maar ik helemaal niet zo mooi vind."

Je bent zelf nog student. Hoe koop je die duurzame kledij met een studentenbudget?

"Het is moeilijk. Mijn principes liggen anders dan die van de gemiddelde student. In het verleden heb ik me altijd gedistantieerd van de mode. Ik vond het een oppervlakkige wereld, maar ik ben stiekem wel graag bezig met mijn eigen kleiding. Wat er in de tijdschriften staat, boeit me niet zoveel. Als ik iets leuk zie, wil ik daar wel in investeren. Ik spaar graag voor iets dat ik nog lang draag.

Zo had ik een krijtstrepen pak gekocht voor meer dan vierhonderd euro. Het is niet normaal dat een student zoiets koopt, maar mode is mijn hobby. Er zijn net zo goed jongeren die investeren in camera’s, dj-materiaal of fietsmateriaal. Iedereen moet voor zichzelf die afweging maken. Op die manier is duurzaam leven echt niet zo moeilijk. Het is zo goedkoop of duur als je het zelf maakt. Duurzaam leven is gebaseerd op je eigen keuzes maken en niet op wat de media of de samenleving zegt over hoe je moet leven."

Interview en foto's door Jana Frambach.

<p>&nbsp;</p><CENTER>___</CENTER><p><CENTER>Wil jij groeien als digital creator? Word dan lid van onze community waar je andere creators leert kennen, gratis workshops kan volgen en terecht kan voor al je vragen rond digital creativity.</CENTER></p><div class="post_button"><a href="https://login.circle.so/sign_up?request_host=community.chase.be" class="button is-small w-button">Word lid van onze community</a></div>