Photoshoots van a tot z: tips & tricks van Trudy Kazangu

February 9, 2020
5
min read

https://www.chase.be/photoshoots-van-a-tot-z-tips--tricks-van-trudy-kazangu-zrehg

Photoshoots van a tot z: tips & tricks van Trudy Kazangu
Wil jij ook een fotoshoot opzetten maar weet je niet waar te beginnen? Trudy's tips en trucs helpen je een handje!

Fotografe Trudy Kazangu maakt al een tijdje deel uit van de Chase-community. 

<div class="post_button"><a href="https://login.circle.so/sign_up?request_host=community.chase.be" class="button is-small w-button">Word lid van onze community</a></div>

Ze begon als schrijfster met een passie voor beeldende kunst, waardoor fotografie en videografie een logische volgende stap was. Momenteel loopt ze stage bij Flair Belgium en werkt ze aan haar project 'Tinted Souls'. Onlangs werkten we met haar samen aan een betaalde opdracht voor een van onze Chase klanten.

Hallo Trudy, hoe verloopt het organiseren van een fotoshoot?

Trudy Kazangu: “Je moet eerst weten wat je met je shoot wilt bereiken. Voorbereiding is de sleutel! Freestylen is zeker toegestaan, maar is meestal erg riskant. Ten tweede mag je de drie belangrijkste elementen niet vergeten: je camera, oplader en geheugenkaart. En last but not least, je kunt het beste de dag voor een shoot vroeg naar bed gaan. Het lijkt misschien niet zo, maar bij een fotoshoot moet je heel alert en nauwkeurig zijn. Dat kan soms heel vermoeiend zijn.”

“Met de steun van Anastassia Oudovitchenko, Senior Account Manager bij Chase Creative, kon ik op een zeer gestructureerde manier werken voor deze shoot. Zonder haar hulp was het nooit zo goed gegaan. Het grootste deel van de shoot is tot in de puntjes uitgewerkt en voorbereid. Ana noteerde zelfs het uur op het oproepformulier waarop de zon op zou gaan. Het klinkt misschien absurd, maar het is noodzakelijk als je natuurlijk licht wilt laten werken.”

Hoe zit het met casting, moodboard en locatie?

Trudy Kazangu: “Zowel Ana als ik waren verantwoordelijk voor de casting van de modellen. We hadden een gevarieerde selectie van vrouwen en ook met de opdrachtgever ging het vrij vlot, die was tevreden over de casting. Op basis van de visie van de klant heb ik een moodboard gemaakt op Pinterest. Nadat de modellen waren gekozen, heb ik per model de moodboards gespecificeerd. Dat helpt enorm tijdens een shoot omdat je van tevoren al weet waar je voor gaat.”

Voorafgaand aan de shoot de locatie bekijken is zeker een pluspunt. Deze keer is het me helaas nooit gelukt om de locaties fysiek te bezoeken voor de shoot. Maar Ana zorgde er altijd voor dat ik gedetailleerde foto's van de kamers kreeg voordat ik daar moest fotograferen.

<img class="editorial-image" src="https://cdn.prod.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/6451418092b4265c8e5a9c67_TMHG-VqZqQdHc_6qxzl_oT-CKVYTP8zDHPhlwmK7U70.jpeg"/>

Afbeelding door @agneskena voor @ray.bodycare

Hoe ging de shoot in het algemeen?

Trudy Kazangu: “Dankzij de moodboards die ik vooraf maakte, wisten we eigenlijk vooraf wat we wilden bereiken qua uitstraling. Dat ging dus heel vlot. De boards dienden vooral als inspiratie en basis. Iets dat niet echt volgens plan verliep, was tijd… Als je aan zo'n uitgebreide shoot werkt, is tijd je grootste vijand. Je moet snel werken en toch goed presteren als fotograaf. Niet alleen voor de klant maar vooral ook voor jezelf. Dat probleem los je op door voor de shoot en aanvang zo goed mogelijk voorbereid te zijn.”

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen fotograferen op locatie en in een studio?

Trudy Kazangu: “Ik heb nog nooit in een studio gewerkt, maar ik ga er wel van uit dat je in een studio meer controle hebt over verschillende factoren zoals belichting, positionering en ruimte. Terwijl dat soms een beetje zoeken is als je op locatie fotografeert.”

Wat is je sterkste en zwakste punt op het gebied van fotografie?

Trudy Kazangu: “Mijn sterkste punt is waarschijnlijk mijn vermogen om dingen in het algemeen goed visueel in te schatten, dat wil zeggen mensen stylen, kiezen voor welk kleurenpalet ik wil gaan, de locatie en de modellen. Mijn zwakste punt is dat ik vaak onderschat hoeveel moeite het mij gaat kosten om een project op te starten. Ik vind het gewoon zo leuk dat ik soms vergeet dat het ook hard werken is.”

<img class="editorial-image" src="https://cdn.prod.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/645141b5f8f1ecc17e558ea6_Ecpapz0Ag_1ICuVeqWJ3sh6iNxgN-eINrXJnBYtmRNo.jpeg"/>

Foto door @agneskena voor @ray.bodycare

Heb je aanraden om een assistent in te huren?

Trudy Kazangu: “Ik raad een assistent aan als het je helpt. Zo kan een assist je ook vertragen in je werk als ze niet alert genoeg zijn en simpelweg geen gevoel hebben voor dit soort werk. Een shoot lukt ook in je eentje omdat je vaak gewoon niet anders kunt. Een goede assistent is op dit moment echt een luxe voor mij. Ik heb dit altijd alleen gedaan voor en doe dat nog steeds. Je kunt dus prima zonder werken.”

Heb je tips voor andere fotografen?

Trudy Kazangu: “De enige tip die ik als fotografieliefhebber kan geven, is dat je jezelf niet moet verliezen bij het zoeken naar je eigen huisstijl. Dat gaat vanzelf en voor elke vorm van fotografie heb je een publiek. Experimenteer zoveel mogelijk! In alles wat ik doe, herken ik het mijne, dat vind ik heel belangrijk.”

<img class="editorial-image" src="https://cdn.prod.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/645141f7d3b1b0322784cfa3_5Q9yqddIdUwaxNv1vkbEa90r3N1v2ChCTgOwfitk6rg.jpeg"/>

Foto door @agneskena voor @ray.bodycare

Heb je liever je eigen ding doen of 'namens' werken?

Trudy Kazangu: “Ik werk momenteel liever aan mijn eigen projecten omdat de druk veel lager is. Mensen fotograferen is mijn favoriete bezigheid. Mijn liefde voor de kunst is eigenlijk zo begonnen. Gezichten vastleggen, het is altijd zo mooi. In opdracht van een ander werken kan voor mij ook, maar dan moeten de opdrachtgever en ik min of meer op dezelfde golflengte zitten. Samenwerkingen zijn goede leerprocessen en ik weet dat ik nog veel te leren heb!”

Heb je de doelen voor 2019 bereikt die je voor jezelf had opgesteld? Nog doelen voor 2020?

Trudy Kazangu: “In 2019 had ik een doel gesteld om muziek te maken. Helaas heb ik niet genoeg tijd om me op muziek te concentreren, maar daar moet ik echt aan werken. Van muziek word ik heel blij en dat geluk kan ik nu heel goed gebruiken. Mijn doel voor 2020 is om genoeg geld bij elkaar te sparen voor mijn grote reis door Zuid-Amerika in oktober. Daar wil ik wat meer kleine persoonlijke documentaires maken zoals mijn serie 'Tinted Souls' en mijn eigen ding kunnen doen onder de zuidelijke zon. Ik hoop dat fotografie me zal helpen om dit doel te bereiken. Daarnaast wil ik me dit jaar meer op mijn gemak voelen in alles wat ik doe en ben. Ik wil stabiliteit en sereniteit.”

Artikel door Ashley Okwuego.

<p>&nbsp;</p><CENTER>___</CENTER><p><CENTER>Wil jij groeien als digital creator? Word dan lid van onze community waar je andere creators leert kennen, gratis workshops kan volgen en terecht kan voor al je vragen rond digital creativity.</CENTER></p><div class="post_button"><a href="https://login.circle.so/sign_up?request_host=community.chase.be" class="button is-small w-button">Word lid van onze community</a></div>