6 x online geld verdienen met social media: de beste tips voor content creators in Vlaanderen

October 2, 2023
5
min read

https://www.chase.be/6-x-online-geld-verdienen-met-social-media-de-beste-tips-voor-content-creators-in-vlaanderen-ze9f0

6 x online geld verdienen met social media: de beste tips voor content creators in Vlaanderen
Ook in Vlaanderen kan je geld verdienen met social media. Leef jij voor de likes en wil je van digital content creator of influencer je beroep maken? In deze blog ontdek je 6 manieren om een al dan niet passief inkomen te genereren uit je online passie.

Belangrijk daarbij is om je inkomsten te diversifiëren. Dat wil zeggen dat je meerdere strategieën combineert in plaats van te vertrouwen op één enkele inkomstenstroom. Mocht er eentje wegvallen, kan je zo terugvallen op een gezonde financiële basis.

@chasethecommunity

@ startende creators: take notes van small businness owner & partttime content creator @klaaradevoss over je je creator journey best aanpakt! contenttips #contenttipsandtricks #startenalscontentcreator contententrepreneur contentondernemer belgiancontentcreator chasecommunity

♬ Barbie World (with Aqua) [From Barbie The Album] - Nicki Minaj & Ice Spice & Aqua

TIP: word lid van Chase Community, dé hub voor Vlaamse en Brusselse creators. Je kan er ook altijd terecht voor gratis workshops of advies rond digital creativity.

But first: bouw je community op

Om online geld te verdienen met social media moet je eerst een sterke en authentieke aanwezigheid opbouwen als digitale creator of influencer. Kies een niche die helemaal je ding is en creëer aantrekkelijke content op YouTube, Instagram, TikTok, … of je eigen blog. Laat je daarbij gerust inspireren door je favoriete creators en influencers!

Gebruik deze tijd ook om je skills aan te scherpen via YouTube-tutorials, betalende platformen zoals Skillshare en natuurlijk onze gratis Chase workshops. Door consistent te blijven posten, groeit er een community van trouwe volgers die zich interesseren voor wat jij te zeggen hebt.

Hoewel deze eerste stap veel werk vergt, leg je hiermee de basis voor de volgende stappen.

Samenwerken met merken en sponsors

Hoe meer volgers, hoe groter de interesse van merken om met jou samen te werken. Dit is meteen ook een van de populairste manieren om geld te verdienen met social media. Hierbij promoot jij bijvoorbeeld producten of diensten in ruil voor een vergoeding.

Belangrijk: werk alleen samen met merken die passen bij jouw waarden en interesses. Anders riskeer je je geloofwaardigheid - lees: je fans - te verliezen.

Bestaat er een influencer platform in Vlaanderen?

Ja! Via een influencer platform zoals het Gentse Influo waar je kan pitchen op campagnevoorstellen van merken die creators zoeken om hun producten te promoten. Word je geselecteerd als digital content creator of influencer? Het geïntegreerde betalingssysteem van Influo zorgt ervoor dat je snel uitbetaald wordt.

Bovendien kan je hier ook met een bescheiden aantal volgers terecht: Influo verwelkomt creators vanaf 1.000 volgers.

In verband met prijsonderhandelingen nog een tip: Als bedrijven naar jou toekomen bevind je je in een gunstige positie en kan je makkelijker zelf een prijs voorstellen, als jij zelf naar bedrijven toe gaat ben je eerder in een ondergeschikte positie en zullen zij eerder de vergoeding bepalen. Let er ook op dat je altijd met een contract werkt en dat je de kans krijgt om dat contract na te lezen voordat je met de opdracht begint.

@chasethecommunity

Ben je een (startende) creator? Dan moet je dit horen! geldverdienen #onlinegeldverdienen2023 #belgischecreator belgischecreators #creatieveindustrie cretortipsentricks creatievesector #prijszetting #juistonderhandelen belgiancreators belgiancreator creatorcommunity chasecommunity

♬ Lo-fi hip hop - NAO-K

Zorg dat je wettelijk in orde bent!

In België is het ook belangrijk om duidelijk te maken dat je post ‘branded content’ is. Zorg dat je aan het begin van je copy of leesbaar in beeld: ‘advertentie’, ‘publiciteit’, ‘reclame’ vermeldt. Als je een anderstalig publiek hebt, kan je ‘advertising’/’advertisement’ gebruiken.

Voor meer richtlijnen over de regels waar je je bij samenwerkingen met merken aan moet houden kan je terecht op onze Influencer FAQ.

Maak gebruik van Affiliate marketing

Online geld verdienen kan ook perfect via affiliate marketing. Hierbij integreer je zogenaamde affiliate links in je content: wanneer iemand een product of dienst koopt via jouw link, verdien jij een vooraf afgesproken percentage of bedrag.

Ook in België kan je je aansluiten bij verschillende affiliate programma's en netwerken zoals bij Bol, Amazon Associates en TradeTracker. Zorg ervoor dat je transparant bent over het feit dat het om een affiliate link gaat, zodat je publiek op de hoogte is.

Passief inkomen genereren uit advertenties

Zodra je bereik groot genoeg is, kan je ook een passief inkomen genereren via de ads die je volgers te zien krijgen. Op Facebook kan dat via in-stream ads: korte advertenties die vóór, tijdens of na video's kunnen worden weergegeven.

Daarnaast biedt YouTube een partnerprogramma aan voor digital content creators. Zodra je deel uitmaakt van dat programma kun je online geld verdienen met zowel advertenties als YouTube Premium-abonnementen.

Online verkopen of lidmaatschap starten

Natuurlijk kan je als content creator ook je eigen producten of diensten online verkopen! Denk hierbij aan digitale producten zoals e-books, templates, online cursussen, exclusieve content of merchandise. Of misschien ben jij de geknipte persoon om online coaching aan te bieden?

Daarnaast kan het interessant zijn om een betalend lidmaatschap aan te bieden. Via een platform zoals Patreon bied je je fans exclusieve toegang tot jouw expertise en kennis. Ongetwijfeld een meerwaarde voor jouw niche … en een interessante manier om online geld te verdienen.

Zoals eerder gezegd biedt ook YouTube tegenwoordig een kanaallidmaatschap aan. Daarnaast kan je een passief inkomen verdienen via het YouTube partnerprogramma. Of verkoop je producten en ontvang donaties van je fans.

TIP: als je online verkoopt in België moet je de ‘verkoop op afstand'-regels volgen. Je goed informeren is de boodschap!

Vraag een beurs of subsidie aan

Als content creator kan je in Vlaanderen beroep doen op diverse beurzen, subsidies en andere vormen van financiering. Handig voor wie nog geen (of weinig) geld verdient online, of wil investeren in een groter project. Enkele voorbeelden:

  • Het Vlaams Audiovisueel Fonds (Vaf) ondersteunt films, series, podcasts, games en interactief werk.
  • Sabam biedt beurzen aan voor podcastreeksen en webseries. Een beursaanvraag schrijven en indienen kan best uitdagend zijn. Als je nog nooit eerder een subsidie of beurs aangevraagd hebt, kan je je best laten begeleiden door iemand die er wel al ervaring mee heeft.
  • Word lid van onze Chase Creator Community en blijf steeds op de hoogte van de nieuwste subsidiemogelijkheden.

<p>&nbsp;</p><CENTER>___</CENTER><p><CENTER>Wil jij groeien als digital creator? Word dan lid van onze community waar je andere creators leert kennen, gratis workshops kan volgen en terecht kan voor al je vragen rond digital creativity.</CENTER></p><div class="post_button"><a href="https://login.circle.so/sign_up?request_host=community.chase.be" class="button is-small w-button">Word lid van onze community</a></div>

Freelance jobs voor Chase Agency

Onze Chase Agency is altijd op zoek naar creatieve creators voor diverse projecten en merken. Interesse in een eventuele samenwerking? Stuur ons snel een berichtje!

Tot slot: blijf steeds trouw aan jezelf en je publiek, en onthoud dat succes tijd en consistentie vraagt. Wij wensen je alvast veel succes met je digitale carrière!