Hoe de nieuwe podcast van CM het taboe rond (mentale) gezondheid verbreekt

January 1, 2021
5
min read

https://www.chase.be/hoe-de-nieuwe-podcast-van-cm-het-taboe-rond-mentale-gezondheid-verbreekt-sotuc

Hoe de nieuwe podcast van CM het taboe rond (mentale) gezondheid verbreekt
Praten over onze problemen blijft moeilijk. Dus de vraag "Hoe gaat het?" wordt meestal beantwoord met een simpel "Prima, bedankt". Maar is iedereen echt zo "prima"?

Over de podcast

In een wereld van uiterlijkheden en coole Instagram-verhalen is het soms gemakkelijk om te vergeten dat iedereen iets meemaakt. Je bent niet alleen. Zelfs als de dingen niet zo soepel gaan, moet men zich op zijn gemak voelen om dit toe te geven. Vanuit dit idee zijn we samen met Leef, het gezondheidsmagazine van CM, aan de slag gegaan voor een podcast waarin (mentale) gezondheid en de bespreekbaarheid ervan centraal staan.

<p>&nbsp;<p><CENTER>___</CENTER><p><CENTER>Ontdekken hoe wij jouw merk helpen groeien?</CENTER></p><CENTER><div class="post_button"><a href="/agency/contact" class="button is-small">Ok, we spreken af</a></div></CENTER>

Het doel

Over het algemeen: gezondheid, en ook het vaak vergeten aspect van geestelijke gezondheid, toegankelijker maken voor het publiek. Er heerst nog steeds een echt taboe rond bepaalde aandoeningen of psychische problemen waardoor sommige mensen het gevoel hebben dat zwijgen gemakkelijker is dan praten. De podcast probeert deze stilte te doorbreken door te laten zien dat iedereen, ook bekende Vlamingen die dagelijks in de belangstelling staan, met problemen te maken heeft.

<iframe style="border-radius:12px" src="https://open.spotify.com/embed/episode/4e0Eku7ANfkKwRHeR9UMp8?utm_source=generator" width="100%" height="152" frameBorder="0" allowfullscreen="" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; fullscreen; picture-in-picture" loading="lazy"></iframe><iframe style="border-radius:12px" src="https://open.spotify.com/embed/episode/0Qyk4NHkwNOtmOdiKY2Jw4?utm_source=generator" width="100%" height="152" frameBorder="0" allowfullscreen="" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; fullscreen; picture-in-picture" loading="lazy"></iframe>

Het proces 

De vijfdelige podcastreeks biedt een intieme tweewekelijkse inkijk in het leven van één bekende Vlaming. Ze pakken hun problemen en zorgen op een open en eerlijke manier aan.

  • Vanaf 27 mei hoor je hoe Sven de Leijer omgaat met zijn slaapprobleem.
  • De volgende is Lize Spit. Ze vertelt openhartig over haar diabetes en welke impact de ziekte heeft op haar dagelijks leven.
  • Piekeraars zullen zich ongetwijfeld herkennen in de getuigenis van Fatma Taspinar. In aflevering 3 vertelt ze over twijfel en onzekerheid.
  • Ben Segers laat zich ook horen en bestrijdt het stigma rond bipolaire stemmingsstoornis.
  • Ann Ceurvels neemt je mee in haar dagelijkse leven als mantelzorger van haar zoon met een autismespectrumstoornis.

<img class="editorial-image" src="https://assets-global.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/645135af836bb034f091ad85_fY9Hyl0vWjM_IGIou9U930HT9R3sn_0gOFQBFhLoxj8.jpeg"/>

De resultaten

Slechts 1 week na de lancering behaalde de podcast al de tweede plaats in de categorie gezondheid. Met slechts één aflevering op de teller, behoorde "Wat je nog niet wist over..." tot een van de gevestigde waarden binnen de categorie, net achter "Patient Pedro", dat ook op nummer 1 staat in alle categorieën.

<img class="editorial-image" src="https://assets-global.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/645136126dc1da54fd23a513_cXZePonvjigbwmQRpFxCxYDuVoLXAeJLldAT21M2g9s.jpeg"/>

We kijken nu al uit naar de lancering van de volgende afleveringen en hopen vooral dat de podcast mensen aan het praten krijgt.

Credits

Productie: Hanne Penninck & Anastassia Oudovitchenko 

Preproductie, onderzoek en redactie: Lara Braeken 

Shoot, edit & mix: Wederik De Backer 

Storycoach: Pieter Blomme  

Strategie & consultancy: Petra Beeckx & Jan D'hont 

Host: Stephanie Lemmens (CM Gezondheidsfonds)

<p>&nbsp;</p><CENTER>___</CENTER><p><CENTER>Vraagt u zich af of uw merk een podcast moet starten?</CENTER></p><CENTER><div class="post_button"><a href="/agency/contact" class="button is-small w-button">Contacteer ons</a></div></CENTER>