Go back to the previous page

Khaël Touag: "Dansen in de freelance-chaos is even angstwekkend als mooi”

May 5, 2019
5
min read

https://www.chase.be/khal-touag-dansen-in-de-freelance-chaos-is-even-angstwekkend-als-mooi-oxhe2

Khaël Touag: "Dansen in de freelance-chaos is even angstwekkend als mooi”
Maak kennis met Khaël Touag, een 30-jarige freelance regisseur uit Brussel waarmee we vaak samenwerken voor Chase Creative. Hij stopte met zijn doctoraat in mediastudies om een carrière in het maken van films na te streven. Khaël Touag was een van de eerste afgestudeerden van de REC Academy, de voorloper van Chase' postgraduaat in Digital Storytelling aan KASK School of Arts.

<div class="post_button"><a href="https://login.circle.so/sign_up?request_host=community.chase.be" class="button is-small w-button">Word lid van onze community</a></div>

Khaël Touag, wat doe je voor de kost op dit moment?

Khaël Touag: “Ik werk als freelance regisseur van commercials en muziekvideo's. Ik ben ook ingeschreven aan LUCA School of Arts, waar ik audiovisuele kunsten studeer. De combinatie van beide is voor mij zeer waardevol geweest. Het regisseren van commercials is een geweldige kans om te experimenteren met verschillende benaderingen van storytelling. Het stelt me in staat om te leren door te doen; Ik kan me concentreren op het 'hoe' van filmmaken. De kunstacademie zet me daarentegen aan tot nadenken over het 'waarom'. Stop. Denk na. Wat vind ik belangrijk als filmmaker? Waarom besteed ik mijn tijd aan het vertellen van een verhaal? Deze vragen zijn van onschatbare waarde.

Natuurlijk zijn er dingen te zeggen tegen een formele opleiding in filmmaken. Het is niet de enige manier om het aan te pakken, en het is zeker niet faalveilig. Daarom ben ik zo dankbaar dat ik ook als freelancer kan werken."

Heb je andere dingen gedaan voordat je freelance regisseur werd?

Khaël Touag: “Ik kende niets en niemand in de branche nadat ik ermee stopte. Ik greep graag elke kans aan om ervaring op te doen. Ik begon met de productie en stapte later over naar de kunstafdeling. Tussen de banen door hielp ik filmstudenten met hun afstudeerfilms. Zo kwam ik in contact met Xavier Van D'huynslager, een jonge en getalenteerde DOP en een goede vriend. Zijn ramen zijn ook ongeëvenaard. Ik bleef werken als freelancer nadat ik had besloten om naar de filmacademie te gaan. Als je beide doet, wordt het soms waanzinnig druk.

Het is verleidelijk om werk boven iets anders te stellen, en het lukt me niet altijd om mezelf in toom te houden. Maar ik heb het tot nu toe erg naar mijn zin gehad en veel interessante mensen ontmoet. Dat is ook wat me mijn eerste doorbraak bezorgde om te regisseren, dingen begonnen gewoon te sneeuwballen.

<div style="padding:56.25% 0 0 0;position:relative;"><iframe src="https://player.vimeo.com/video/251547399?h=d7bd423326" style="position:absolute;top:0;left:0;width:100%;height:100%;" frameborder="0" allow="autoplay; fullscreen; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe></div><script src="https://player.vimeo.com/api/player.js"></script><p> <a href="https://vimeo.com/251547399">Atmosphere Architects - Fire is Gold</a> van <a href="https://vimeo.com/touag">Khaël Touag</a> op <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a> .</p>

Naast dat alles freelance je ook voor Chase Creative. Wat is daar het leukste aan? Khaël Touag: “Chase is een community en investeert veel in jonge creatieven. Je kunt je vaardigheden aanscherpen door vrijwilligerswerk te doen; artikelen schrijven, foto's maken of video's maken voor het digitale platform. Of je kan je aanmelden voor de postgraduate Digital Storytelling.

Het is een veilige omgeving om nieuwe dingen uit te proberen, je talenten onder de knie te krijgen en je zwakke punten te versterken. Chase is trots op zijn expertise op sociaal gebied. Vaak zijn commercials niet goed aangepast aan het medium waarvoor ze bedoeld zijn. Het is een nieuwe realiteit waar de industrie nog steeds aan werkt om deze te accepteren, en Chase doet het geweldig. De projecten waar ik voor Chase aan werk zijn veelal maatschappelijk betrokken. Er zijn geen creatieven tussen de klant en mij, en we werken met een skeletploeg. Het is gewoon een andere manier om dingen voor elkaar te krijgen.”

Je leven is behoorlijk druk, hoe krijg je het voor elkaar om alles gedaan te krijgen als er maar 24 uur per dag zijn?

Khaël Touag: “De waarheid is dat je niet altijd alles voor elkaar kunt krijgen. Vroeger vond ik het moeilijk om dat te accepteren, en het maakte me ongelukkig. Tegenwoordig probeer ik me te concentreren op wat er om me heen gebeurt, in het nu. Ik leer de belangrijke dingen van al het andere te scheiden. Dat is een uitdaging als je voor jezelf werkt. Er is niemand die je een structuur of routine oplegt. Je moet je eigen manier vinden om dingen te doen. Er zullen dagen zijn dat er helemaal geen werk is en je aan jezelf gaat twijfelen. En dan opeens moet je jongleren met veeleisende klanten en krappe deadlines. Dansen in die chaos is even eng als mooi.”

<div style="padding:56.25% 0 0 0;position:relative;"><iframe src="https://player.vimeo.com/video/232567554?h=84d745e32a" style="position:absolute;top:0;left:0;width:100%;height:100%;" frameborder="0" allow="autoplay; fullscreen; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe></div><script src="https://player.vimeo.com/api/player.js"></script><p> <a href="https://vimeo.com/232567554">WECANDANCE x Zalando-Mats Rombaut</a> van <a href="https://vimeo.com/touag">Khaël Touag</a> op <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a> .</p>

Wat is je ultieme advies voor mensen die geïnteresseerd zijn in het maken of regisseren van video's?

Khaël Touag: “Laat je niet misleiden door overlevingsvooroordelen. Je leest alleen over succesverhalen, omdat die over falen gewoon niet dezelfde aandacht krijgen. In het tijdperk van sociale media is dit nog meer het geval. Het algoritme dat bepaalt wie er in je feed verschijnt en wie niet, maakt zijn selectie op basis van wat je leuk vindt, wat het denkt dat je leuk vindt, of erger nog: wat het wil dat je leuk vindt. Meestal zijn dit populaire, opkomende creatievelingen of mensen met al een grote aanhang. Als je daar doorheen bladert, is het gemakkelijk om aan jezelf te twijfelen. Maar gelukkig zijn wij hen niet. Anders zouden we gewoon meer van hetzelfde serveren.

Omring jezelf met de juiste mensen. Het kan me niet schelen of ik het voor de hand liggende zeg, het is gewoon te belangrijk - vooral als filmmaker. Je moet een visie hebben, maar je hebt anderen om je heen nodig om het tot bloei te brengen. Wees loyaal aan je bemanning, en ze zullen je verder duwen dan je in je eentje had kunnen bereiken. Gesprek. Deel uw ideeën met hen en wees niet bang voor eerlijke feedback. Een waardeloos idee maakt je nog geen waardeloos persoon.”

<div style="padding:41.89% 0 0 0;position:relative;"><iframe src="https://player.vimeo.com/video/317244393?h=c205f63832" style="position:absolute;top:0;left:0;width:100%;height:100%;" frameborder="0" allow="autoplay; fullscreen; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe></div><script src="https://player.vimeo.com/api/player.js"></script>

<p><a href="https://vimeo.com/317244393">Pavlove - Anything but Cupid (dir)</a> from <a href="https://vimeo.com/touag">Kha&euml;l Touag</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

Nog een laatste vraag, wat wens je voor de toekomst?

Khaël Touag: “De laatste tijd neem ik meer tijd om ideeën te bespreken met vrienden of mensen die ik ken. Graag verken ik de mogelijkheden om samen projecten te ontwikkelen. Het is fascinerend om te zien hoe een verhaal uitgroeit tot iets wat je nooit had verwacht. Ik wil me oprecht inspannen om die ideeën samen met de juiste mensen tot leven te laten komen. Maar als er niets van komt, is dat ook goed. Ik raak in ieder geval geïnspireerd door er gewoon over te praten.”

Bekijk hier meer werk van Khaël Touag!

Artikel door [Mattiece David](https://www.instagram.com/mattiecedavid/), kopfoto door Ken Sody_.

<p>&nbsp;</p><CENTER>___</CENTER><p><CENTER>Wil jij groeien als digital creator? Word dan lid van onze community waar je andere creators leert kennen, gratis workshops kan volgen en terecht kan voor al je vragen rond digital creativity.</CENTER></p><div class="post_button"><a href="https://login.circle.so/sign_up?request_host=community.chase.be" class="button is-small w-button">Word lid van onze community</a></div>