Podcast voor IN-Gent: new Gentenaren krijgen een stem

January 1, 2021
5
min read

https://www.chase.be/podcast-voor-in-gent-new-gentenaren-krijgen-een-stem-fryto

Podcast voor IN-Gent: new Gentenaren krijgen een stem
IN-Gent wilde verhalen van nieuwkomers in Gent naar een breder publiek brengen en kwam op het idee om een podcast te maken. Het resultaat? Stemkleur, een podcast in samenwerking tussen Relaas, Chase Creative en IN-Gent.

Het doel

De podcast Stemkleur is een samenwerking tussen Relaas, Chase Creative en IN-Gent. Deze laatste organisatie voert het inburgeringsbeleid voor de stad Gent uit. Dagelijks bezoeken vele 'nieuwe Gentenaars' IN-Gent. Daar schrijven ze zich in voor cursussen Nederlands of maatschappelijke oriëntatie of krijgen ze informatie over vrijetijdsbesteding en studeren in Gent.

<p>&nbsp;<p><CENTER>___</CENTER><p><CENTER>Ontdekken hoe wij jouw merk helpen groeien?</CENTER></p><CENTER><div class="post_button"><a href="/agency/contact" class="button is-small">Ok, we spreken af</a></div></CENTER>

Naast hun vragen brengen veel mensen ook inspirerende, grappige en ontroerende verhalen. IN-Gent wilde de verhalen van deze nieuwkomers naar een breder publiek brengen en kwam op het idee om een podcast te maken. Ze wilden focussen op de dromen en ambities van deze nieuwkomers in plaats van verhalen over het ontvluchten van hun land of het racisme waar ze mee te maken hebben. Op deze manier wilden ze de kracht van verhalen benutten om mensen te verbinden.

Ons sociaal verhaal voor de podcast Stemkleur

Voor Stemkleur namen we verhalen op van nieuwe Gentenaars die het verdienen om beluisterd te worden. De nieuwkomers krijgen carte blanche om hun aflevering van de podcast te vullen met hun eigen verhaal en verhalende stem. Het resultaat is een verzameling kleine en grote verhalen van nieuwkomers, elk met een eigen stemkleur in hun nieuwe taal, het Nederlands. We hebben bijvoorbeeld Camila die een verhaal brengt over haar haar en de verschillende sociale normen eromheen in haar moederland Brazilië en haar nieuwe thuisland België.

Het leukste aan dit project vond ik om in contact te komen met mensen die je niet elke dag ontmoet en hen te helpen om van een idee naar een verhaal te komen. – Pieter van Chase Creative

De vrijwilligers van Relaas coachten de verhalenvertellers om hun eigen verhaallijn uit te stippelen. Ze gingen op zoek naar kleine anekdotes in hun levensverhaal die ook iets vertellen over nieuwkomer zijn in Gent. Chase Creative hielp met de strategie, opname en audiobewerking. Omdat de taal een grote uitdaging was, zorgden we ervoor dat de mensen hun verhaal in een veilige cocon konden brengen. We hebben ze een paar keer gecoacht om hun verhaal te brengen, waardoor we het konden bewerken tot één vloeiend verhaal. Zo hielpen we mensen die nog niet helemaal vertrouwd waren met de Nederlandse taal om een eindverhaal te creëren waar ze trots op kunnen zijn.

<iframe width="100%" height="300" scrolling="no" frameborder="no" allow="autoplay" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/751600123&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true"></iframe><div style="font-size: 10px; color: #cccccc;line-break: anywhere;word-break: normal;overflow: hidden;white-space: nowrap;text-overflow: ellipsis; font-family: Interstate,Lucida Grande,Lucida Sans Unicode,Lucida Sans,Garuda,Verdana,Tahoma,sans-serif;font-weight: 100;"> <a href="https://soundcloud.com/ingent" title="IN-Gent" target="_blank" style="color: #cccccc; text-decoration: none;">IN-Gent</a> · <a href="https://soundcloud.com/ingent/camila-santos" title="Stemkleur - Camila" target="_blank" style="color: #cccccc; text-decoration: none;">Stemkleur - Camila</a></div>

Het resultaat

De podcast Stemkleur werd gelanceerd tijdens een live event op 8 maart in Herberg Macharius Gent. De verhalen zullen in verschillende contexten gebruikt worden op andere evenementen, in het welkomstpakket voor nieuwe Gentenaars, in taallessen Nederlands en ook nieuwe IN-Gent-ambassadeurs zullen de verhalen horen. Zo geeft de podcast nieuwe Gentenaars inzicht in hoe andere nieuwkomers een leven in Gent opbouwden. IN-Gent doet al veel aan voorlichting en begeleiding, maar deze verhalen waren een mooie aanvulling op hun dienstverlening aangezien ze inspirerend werken en in herinnering blijven.

<p>&nbsp;</p><CENTER>___</CENTER><p><CENTER>Vraag je je af of jouw merk een podcast moet starten?</CENTER></p><CENTER><div class="post_button"><a href="/agency/contact" class="button is-small w-button">Contacteer ons</a></div></CENTER>