Rebels With A Cause: een nieuwe podcast voor Gen Z

January 5, 2023
5
min read

https://www.chase.be/rebels-with-a-cause-een-nieuwe-podcast-voor-gen-z-dzydb

Rebels With A Cause: een nieuwe podcast voor Gen Z
In de nieuwe podcastreeks Rebels With A Cause, een co-creatie van Chase en de Vrije Universiteit Brussel, praat Rosie (Rosanne Coetsier) al jarenlang aan Chase en praat met jonge makers en activisten zoals Kriticos, Laura From The Desert en Abdullah Sediqi. Samen pakken ze onderwerpen aan als mentale gezondheid, duurzaamheid en armoede.

De stem van Gen Z

Wat betekent “vrouw zijn” in de maatschappij en waarom bestaat genderongelijkheid nog steeds? Hoe kunnen we duurzamer leven en wat is het nut van representatie in de media? Rosanne ‘Rosie’ Coetsier zoekt het antwoord op deze en andere vragen in “Rebels With A Cause”, een podcast voor de Gen Z’er die iets geeft aan de wereld, gecreëerd vanuit samenwerking tussen de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Chase.

Het doel van dit project was om bewustwording te creëren voor maatschappelijke thema's en om discussies in gang te zetten. Tegelijkertijd vormt het een platform dat jonge denkers en de onderwerpen waarin ze gepassioneerd zijn in de kijker zet. We zijn ervan overtuigd dat jongeren iets te zeggen hebben en schitterende ideeën kunnen bedenken. Het zou zonde zijn om hen niet aan het woord te laten.

<iframe src="https://www.instagram.com/reel/CllNmlRPqyg/embed" width="100%" height="600" frameborder="0" scrolling="no" allowtransparency="true"></iframe>

Ingewikkelde onderwerpen omvormen tot een boeiende en toegankelijke videopodcast

Elke aflevering richt zich op een thema uit de werelddoelen voor duurzame ontwikkeling, vooropgesteld door de Verenigde Naties, en toont Brussel als een creatieve en bruisende stad. Na grondig onderzoek en planning bepaalden we 8 thema’s: mentale gezondheid, betaalbare en duurzame energie, armoede, duurzame steden, gendergelijkheid, het verkleinen van ongelijkheid tussen landen, duurzame ontwikkeling en kwaliteitsvol onderwijs.

De uitdaging was om deze stevige onderwerpen te gieten in een format met toegankelijke en begrijpbare gesprekken voor jongvolwassenen dat tegelijkertijd aanspreekt. Het doel was om discussies te doen ontstaan, om de luisteraar te doen nadenken en om aan te zetten tot actie. Daarom kozen we enthousiaste jonge creators en activisten uit zoals Mohamed el Hajjouti, Laura From The Desert en Abdullah Sediqi. Elk van hen heeft duidelijke meningen en verhalen te vertellen. Alom, de meest geschikte vertegenwoordigers van de jeugd en de ideale personen om diepe gesprekken mee te voeren.

Naast een platform voor inspirerende jongeren, wilden we dit project educatief maken. Daarom selecteerden we ook een aantal VUB-professors en wetenschappers–onze klankborden en factcheckers van dienst. Zij werken dagelijks rond de toegelichte thema’s, wat hen de juiste experten maakt om de luisteraar iets bij te brengen en om te zorgen voor interessante stellingen. Hun inzichten boden een meerwaarde aan de gesprekken en bepaalden mede de structuur van de afleveringen.

<img class="editorial-image" src="https://assets-global.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/64995449c5d4f8f3b66175eb_9buoZ7fmeLj9ebblX84ik17L8fls7noIkX9hj3sV99A.png"/>

Een volledige Gen Z-campagne van 360 graden

Muziekpodcasts werken al lang niet meer om op te vallen. Jongeren uit deze generatie hechten veel meer belang aan visuals, waardoor YouTube hét favoriete platform is om te luisteren en te kijken naar podcasts. “Rebels With A Cause” kon niet achterblijven en werd daarom een videopodcast op alle grote podcastplatformen en YouTube. Voor het visueel luik van dit project kozen we betekenisvolle en esthetische locaties uit in Brussel. Zij dienden als setting voor alle gevoerde gesprekken.

Wanneer het over sociale media gaat, verkiest Gen Z Instagram en TikTok. Het was daarom noodzakelijk om onze promotiecampagne aan te passen aan beide platformen. Het resultaat is een aantrekkelijke en kleurrijke huisstijl dat terugkomt in een reeks social media posts en verticale video teasers. We zetten ook een brede advertentiecampagne op poten op deze platformen.

Daarnaast was er ook buitenreclame die de zichtbaarheid van dit project vergrootten: geprinte posters, digitale schermen en campustotems, te zien doorheen de hele VUB-campus.

Het resultaat zijn 8 diepgaande afleveringen met schitterende gasten en een campagne van 360 graden met killer content, educatieve interviews en een huisstijl dat echt aanspreekt tot Gen Z.

Meer weten over dit project? Neem hier een kijkje op de website van VUB. Alle afleveringen vind je op YouTubeSpotifyApple Podcasts en Google Podcasts.

Credits

VUB-team:

  • Research: Lies Feron, Sarah Janssens
  • Marketing & PR-team: Cynthia Pieters, Heleen van Schooneveld, Ann Van Driessche
  • Wetenschappers: Imke Baetens, Eveline Peeters, Marc Theeboom, Dimo Kavadias, Karen Celis, Hans De Wolf, Latifah Abdou, Inge Placklé

Chase-team:

  • Pre-production: Hanne Van Vlaenderen
  • Research: Hanne Van Vlaenderen, Ioni Villanueva, Charissa Vanthieghem
  • Production: Hanne Van Vlaenderen, Hanne Penninck
  • Audio-opname: Wederik De Backer, Bert Ballegeer
  • Video-opname: Reda Iben Boura, Alexandre Brehm
  • Story editor: Hanne Van Vlaenderen, Rosanne Coetsier
  • Audiomix: Wederik De Backer
  • Strategie: Jan D’hont
  • Host: Rosanne Coetsier
  • Story coach: Pieter Blomme
  • Podcastpromotie, artwork, social content, copy & visuals: Hanne Penninck, Ioni Villanueva, Michael Chin, Sophie Oome, Emma Pouleyn

<CENTER>___</CENTER><p><CENTER>Vraagt u zich af of uw merk een podcast moet starten?</CENTER></p><CENTER><div class="post_button"><a href="/agency/contact" class="button is-small w-button">Contacteer ons</a></div></CENTER>