Urban Creator Trudy Kazangu: “Om te kunnen zeggen: voila, het is me gelukt, dat is echt fantastisch"

March 18, 2019
5
min read

https://www.chase.be/urban-creator-trudy-kazangu-om-te-kunnen-zeggen-voila-het-is-me-gelukt-dat-is-echt-fantastisch-jt80v

Urban Creator Trudy Kazangu: “Om te kunnen zeggen: voila, het is me gelukt, dat is echt fantastisch"
Trudy Kazangu heeft een passie voor fotografie omdat ze vindt dat beelden veel meer zeggen dan woorden. Ze maakt nu een paar jaar deel uit van het Chase-team en met een interesse in mode en urban muziek kunnen we op haar rekenen voor seizoensmode-updates en festivalreportages. 2019 is het jaar dat ze wil doen - nou ja, alles.

De Chase Urban Creators zijn digitale creatieven die video's, foto's, artikelen en sociale verhalen maken over onderwerpen als urban music, lifestyle, creatives en de maatschappij. Het is een diverse groep jonge mensen die op zoek zijn naar een platform voor hun passies en het uitbreiden van hun vaardigheden.

<div class="post_button"><a href="https://login.circle.so/sign_up?request_host=community.chase.be" class="button is-small w-button">Word lid van onze community</a></div>

Hé Trudy Kazangu, wat doe je voor Chase?

Ik schrijf voornamelijk artikelen over mode. Vaak is dat seizoengebonden: artikelen over winterjassen of over kleuren voor de zomer. Verder ben ik geïnteresseerd in diverse maatschappelijke onderwerpen, zolang ik er maar iets van kan leren. Daarom schreef ik een artikel voor Chase over identiteitscrisis bij Congolese jongeren. Ik ben ook fotograaf op verschillende evenementen. Momenteel studeer ik journalistiek aan de Erasmushogeschool in Brussel, en ik combineer het tweede en derde jaar. Het is dus nog even puzzelen om alles te combineren.

<img class="editorial-image" src="https://assets-global.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/645217f18f4ccf5ad55737ee_wWX0QKxpwjgufIjMi83TmMyOoXookN7ho47ms2dUb6Q.jpeg"/>

Waar heb je fotografie gestudeerd?

Ik noem mezelf eigenlijk niet graag 'fotograaf', omdat ik nooit een opleiding fotografie heb gevolgd aan een erkende instelling. Ik heb onlangs een nieuwe camera gekocht en ik vind het erg leuk om ermee te werken. Ik ben ook begonnen met analoge fotografie, dat geeft een ander gevoel en is super tof om mee te werken. Ik ontwikkel de foto's niet zelf en laat deze taak over aan een professional.

Hoe lang ben je al een urban creator bij Chase?

Misschien ben ik al vier of vijf jaar bij Chase? Via via ben ik hier terecht gekomen. Een vriendin van mij schreef al voor Chase en ze dacht dat Chase mijn interesses zou bevredigen. Daarom heb ik een intake gedaan en mezelf aangeboden als vrijwilliger.

Wat zijn je belangrijkste interesses?

Voor Chase schrijf ik over mode, en binnen dit thema heb ik ook een aantal lijstartikelen geschreven. Maar het punt is: ik zou liever geen 'modestempel' hebben, dus ik wilde over iets diepers schrijven. Ik wilde me verdiepen in iets serieuzers dat ook dicht bij mijn persoonlijkheid ligt. Dus uiteindelijk schrijf ik het artikel over Afrikaanse meisjes met tatoeages: Ik heb zelf tatoeages en ik merk hoe het is moeilijk om op deze manier geaccepteerd te worden, bijvoorbeeld in mijn eigen familie. Vanuit dat menselijke aspect en gevoel wil ik schrijven. Daarom schreef ik ook het artikel over de identiteitscrisis bij Congolese jongeren: ik begon opnieuw vanuit een persoonlijke invalshoek, en daarna interviewde ik enkele mensen om het onderwerp te openen.

<img class="editorial-image" src="https://assets-global.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/645218604d1e88413f745678_cguuHRW6CW2VE4oh8sOnqzz6f5n2kZS0cKBFwl5T-PE.jpeg"/>

Wat was de spannendste opdracht die je al voor Chase hebt gedaan?

Het meest opwindende dat ik voor Chase heb gedaan, was om in mijn eentje naar WECANDANCE 2017 te gaan. Foto's maken op het festival was erg stressvol, maar ook erg cool en erg onthullend. Destijds had ik niet zoveel professionele fotografie-ervaring en ik had zoveel stress om mezelf aan iedereen voor te stellen. Je moet voldoende foto's maken, en vooral ook voldoende goede foto's. Iedereen kijkt je aan en vraagt zich af of je een echte fotograaf bent of iemand die zich voordoet als fotograaf. Je bent alleen en weet dat mensen op je rekenen: ik voelde veel druk. Maar WECANDANCE was een geweldige plek en ervaring, en ik heb veel leuke mensen kunnen fotograferen. Om te kunnen zeggen: voila, het is me gelukt, dat is echt fantastisch.

Werk je naast de opdrachten voor Chase ook aan andere projecten?

Ik beantwoordde onlangs een open oproep van het Fotomuseum in Antwerpen. Hun project, Black History Month Antwerp, wil jonge Afro-Belgen dichter bij kunst brengen waarin ze zichzelf herkennen en inspiratie opdoen. Ze deden een oproep aan jonge, hoogbegaafde en zwarte mensen om na te denken over wat vrijheid betekent en hoe dat creatief tot uiting kan komen in fotografie. Een aantal van mijn foto's werden geselecteerd en worden momenteel tentoongesteld in het FOMU ter gelegenheid van Black History Month onder de rubriek 'Wat betekent vrijheid voor jou als Afro-Belg?'

Welke vaardigheden zou je willen uitbreiden?

Ik zou heel graag meer willen schrijven, maar ik ben eigenlijk heel onzeker over mijn schrijven. Dus ik doe liever iets waar ik zekerder van ben, en dat is video's maken. Wat ik later heel graag zou willen doen, is documentaires maken, want ik ben best goed met beelden. Tenminste, dat denk ik, want ik hoor dit vaak. Ik wil alles zelf doen: van het maken van de beelden tot het bewerken. Ik werk graag rond sociale en culturele onderwerpen, maar ook mode en lifestyle interesseren me. Al richt ik me liever op het sociale aspect van schoonheid.

Ik zou graag een docu maken over bijvoorbeeld schoonheidsidealen onder straatkinderen in Congo. Foto's maken met een klein beetje tekst is daarom perfect geschikt voor mij. Het belangrijkste doel van Chase is om content over muziek en lifestyle te publiceren. Maar er is ook ruimte voor meer diepgaande onderwerpen, zodat ik mijn artikels over tatoeages en Congolese jongeren kan publiceren. Alle foto's die ik voor Chase heb gemaakt, staan op mijn Instagram-feed. En ik krijg altijd hele goede feedback. Ik denk dat omdat mensen zien dat ik voor Chase werk, ze me wat serieuzer nemen.

<img class="editorial-image" src="https://assets-global.website-files.com/637fa006bbd6df2ee73927fb/645218a28dee382693070cf6_UUpyyEctbHGtH6f6IewpmcZ4Xm7wgTy2qSFQmyRD4Gc.jpeg"/>

Gebruik je ook andere sociale media om je werk te verspreiden?

Ik ben alleen actief op Instagram. Snapchat is niks voor mij, ik snap niks van Twitter, en Tumblr heb ik nooit gehad. Pinterest gebruik ik wel eens, vooral om foto's te zoeken die bij mijn stijl passen. Ik gebruik Instagram om foto's te plaatsen die ik zelf maak. Momenteel is fotografie echt een hobby en zou ik mijn werk op Instagram zelf niet omschrijven als "branding". Als ik fulltime zou werken, zou ik Instagram inderdaad als kanaal gebruiken om mijn werk te presenteren.

Wat zou je willen doen in 2019?

Ik ben van plan om in juni te reizen en een maand naar Costa Rica te gaan. Ik zou hier heel graag iets aan willen doen voor Chase, want daar is een heel grote urban scene. De komende dagen en weken wil ik misschien ook wat reizen maken in het voorjaar en iets aan mode doen dit seizoen. 2019 is het jaar waarin ik alles wil doen, vooral meer focussen op muziek. Ik ben een beetje onzeker over mezelf. Dus ik dacht: "Trudy als je er nu niets mee doet, komt er nooit meer iets van". Muziek maken en produceren staat dan ook bovenaan mijn lijstje voor 2019: mijn stijl is heel akoestisch, met mijn gitaar en synthesizer en eigen zang.

En ik wil dit jaar ook mijn rijbewijs halen. Dat is heel belangrijk als je jong bent en creatieve opdrachten wilt doen, want afhankelijk zijn van andere mensen is vervelend. Ik hoef niet per se een eigen auto te hebben, maar als ik aan zee of in de Ardennen moet werken, kan ik gewoon gaan.

Heb je tips voor andere makers: jonge starters of creatievelingen die misschien met dezelfde dingen worstelen als jij?

Ik heb een tip over social media: er is een overvloed aan content en je wordt door zoveel dingen beïnvloed. Er is veel concurrentie, dus veel mensen werken al aan hetzelfde, en misschien zijn ze er zelfs wel beter in. Maar houd er rekening mee dat u alleen het beste van het beste te zien krijgt. Je krijgt snel het gevoel: wat heb je eraan dat ik nog steeds doe wat ik doe? Ik vind het erg gevaarlijk om jezelf te vergelijken met andere mensen. Het is erg prettig om positieve feedback te krijgen en het helpt om je zelfvertrouwen verder op te bouwen. Dus als je een creatief persoon bent, doe je werk dan niet voor andere mensen, maar alleen voor jezelf!

Interview door Joke D'Hooghe.

<p>&nbsp;</p><CENTER>___</CENTER><p><CENTER>Wil jij groeien als digital creator? Word dan lid van onze community waar je andere creators leert kennen, gratis workshops kan volgen en terecht kan voor al je vragen rond digital creativity.</CENTER></p><div class="post_button"><a href="https://login.circle.so/sign_up?request_host=community.chase.be" class="button is-small w-button">Word lid van onze community</a></div>