Counterscam: Chase slaat de handen in elkaar met deCheckers en VRT om fake news tegen te gaan

June 21, 2023
5
min read

https://www.chase.be/counterscam-chase-slaat-de-handen-in-elkaar-met-decheckers-en-vrt-om-fake-news-tegen-te-gaan-w9jay

Counterscam: Chase slaat de handen in elkaar met deCheckers en VRT om fake news tegen te gaan
Chase, deCheckers en VRT slaan de handen in elkaar voor Counterscam een project waarmee we desinformatie op sociale media willen tegengaan.

Sociale media de afgelopen jaren uitgegroeid tot de plaats waar desinformatie zich het snelst verspreidt. De maatschappelijke schade van die desinformatie is een ‘neveneffect’ van de commerciële keuzes van die social media platformen en de huidige aandachtseconomie. Vooral de algoritmes van sociale media platformen werken de snelle en weidse verspreiding van desinformatie in de hand.

<p>&nbsp;</p><CENTER>___</CENTER><p><CENTER>Wil jij groeien als digital creator? Word dan lid van onze community waar je andere creators leert kennen, gratis workshops kan volgen en terecht kan voor al je vragen rond digital creativity.</CENTER></p><div class="post_button"><a href="https://login.circle.so/sign_up?request_host=community.chase.be" class="button is-small w-button">Word lid van onze community</a></div>

Daarnaast brengt Vlaams onderzoek zorgwekkende cijfers over desinformatie. Uit een recente VRT-studie - een bevraging van november 2021 bij ruim 2000 Vlamingen over bewustzijn en de houding tegenover desinformatie - blijkt dat jongeren zich al het meest slachtoffer hebben gevoeld van desinformatie. Liefst 6 op 10 heeft al eens informatie geloofd die achteraf fout bleek te zijn.

Door een samenwerking tussen factcheckers, met hun netwerk en kennis over desinformatiebestrijding, en digitale content creators, met hún netwerk en kennis over hoe je impact realiseert op social media, creëert Counterscam nieuwe hefbomen voor meer weerbaarheid tegen desinformatie en fake news.

De afgelopen maanden organiseerden we al verschillende workshops voor en door factcheckers en content creators waar gewerkt werd rond de gevaren van fake news en het belang van factchecken en hoe we sociale media gebruikers weerbaarder kunnen maken tegen desinformatie.

Onlangs lanceerden we ook de eerste Counterscam Instagrampost in samenwerking met Jef Willems van Onbespreekbaar om mythes rond ADHD die de ronde doen op TikTok tegen te gaan. 

<iframe src="https://www.instagram.com/p/Ct3xbglMzhD/embed/" width="100%" height="600" frameborder="0" scrolling="no" allowtransparency="true"></iframe>

Stay tuned voor het vervolg van dit project!